- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: НАТО представља систематски изазов миру и стабилности, њихове руке су умрљане крвљу

© AFP 2023 / Armend NimaniВојник Кфора и НАТО застава у Приштини
Војник Кфора и НАТО застава у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
НАТО представља систематски изазов за мир и стабилност у целом свету, рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан, коментаришући нови Стратешки концепт Алијансе.
„Такозвани нови Стратешки концепт НАТО-а занемарује чињенице, изврће истину, оцрњује спољну политику Кине, даје неодговорне изјаве о нормалном војном развоју Кине и националној одбрамбеној политици, подстиче конфронтацију и сукоб. Испуњена је менталитетом хладног рата и идеолошким предрасудама. С тим у вези, Кина изражава озбиљну забринутост и одлучан протест“, рекао је он.
По његовим речима, НАТО претендује на улогу одбрамбене организације, али у ствари наставља да шири свој утицај на нове регионе и свуда покреће ратове.
Кинески дипломата је констатовао да су „руке НАТО-а умрљане крвљу народа света“.
„Кинески народ неће заборавити злочин НАТО-а на челу са САД који је бомбардовао амбасаду Кине пре 23 године. Сада је НАТО поново пружио своје пипке у азијско-пацифички регион, узалудно покушавајући да извезе менталитет хладног рата и блоковску конфронтацију“, додао је Џао Лиђијан.
Током самита у Мадриду усвојен је нови Стратешки концепт НАТО-а до 2030. године. У њему се наводи да политика Кине противречи интересима и вредностима организације.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
НАТО усвојио нови Стратешки концепт: Русија директна претња по безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала