- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Опасна дејства САД у области биолабораторија у Европи

CC0 / Matt /Flickr / Биохазард
Биохазард - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Минск и Москва сматрају да је деловање Сједињених Америчких Држава у области биолабораторија на територији европских земаља опасно, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Деловање Американаца на постсовјетском простору је веома, веома опасно. Нетранспарентно је. О ризицима које носи сведоче откривени докази о раду америчких биолабораторија, биолабораторија Пентагона у Украјини“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са својим белоруским колегом Владимиром Макејом.
Како је истакао, дејства „САД у области биолабораторија у Европи представљају опасност за цео свет“.
Према његовим речима, руска страна открила је релевантне чињенице и, „без одговора Американаца“ на њих, започела „процес који је предвиђен Конвенцијом о забрани биолошког и токсичног оружја“.
„Потпуно у складу са петим чланом (Конвенције), упутили смо захтев земљама-чланицама овог важног међународног споразума. Видимо претње за националну безбедност наших земаља, видимо невољност Сједињених Америчких Држава да учине транспарентним своје биолошке активности. У многим земљама, пре свега око Руске Федерације и Белорусије, на постсовјетском простору, имамо договор у оквиру Организације уговора о колективној безбедности да успоставимо поштену и транспарентну сарадњу по овим питањима као противдејствима да се иза кулиса, без потребне транспарентности, промовишу такви пројекти који изазивају забринутост у нашим земљама“, објаснио је Лавров.
Према његовим речима, Москва и Минск упутили су захтев земљама-чланицама Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког биолошког и токсичног оружја и о њиховом уништавању.
Почетком априла, начелник Радијационих, хемијских и биолошких одбрамбених снага Оружаних снага Русије Игор Кирилов саопштио је да је специјална војна операција Русије помогла да се добију додатне информације о војним биолошким активностима САД у Украјини.
Министарство одбране Русије након тога је одржало презентацију на којој је објављено да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, које су учествовале у америчком војно-биолошком програму.
Лабораторија у Грузији  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Русија: Америка јача војно-биолошки потенцијал, под контролом Пентагона 336 објеката у 30 држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала