- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мисија завршена: Кинеска сонда снимила читаву површину Марса /видео/

CC0 / пиксабеј / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
После више од годину дана на површини Марса, кинеска сонда Тиjанвен-1 снимила је целу Црвену планету, објавила је свемирска агенција те земље.
Тијанвен-1, што значи „потрага за небеском истином", лансиран је 2020. године и слетео је на Марс прошлог маја, када је ровер Џуронг започео своју мисију патролирања и истраживања планете.
У саопштењу кинеске Националне свемирске агенције наводи се да је сонда сада завршила све задатке који су јој додељени, укључујући снимање фотографија средње резолуције које покривају целу планету, преноси РТС.
Слике, које је свемирска агенција објавила на друштвеним мрежама, показују неравни терен марсовског пејзажа: прашњаве црвене дине, вулкане, кратере, ледени покривач јужног пола и литице и гребене Долине Маринера - једног од највећег кањона у нашем соларном систему.
Слике је направио орбитер сонде, који је обишао Марс 1.344 пута, снимајући слике планете из сваког угла, док је ровер истраживао површину, саопштила је Агенција.
Ровер са шест точкова носио је научне инструменте на свом путовању, прикупљајући информације о геолошкој структури Марса, атмосфери, окружењу и тлу. Сонда је прикупила 1.040 гигабајта још необрађених научних података, које су научници на Земљи предали истраживачким тимовима на даље проучавање, саопштила је агенција.
Из Агенције су поделили информације о лету орбитера са Насом и Европском свемирском агенцијом, а научни подаци ће бити доступни међународним научницима „у одговарајућем тренутку".
Са температурама које су падале током зиме Марсу, као и са лошим условима због кретања песка и прашине, ровер је 18. маја ушао у режим мировања који ће трајати кроз „оштру" сезону пре очекиваног поновног покретања у децембру - када ће боље време.
Орбитер ће наставити са спровођењем тестова и припремама за будуће задатке, саопштила је свемирска агенција.
Пре Кине и Тијанвена-1, само су Сједињене Државе и бивши Совјетски Савез спустили свемирску летелицу на површину Марса, али су Индија, Европска свемирска агенција и Уједињени Арапски Емирати послали летелице да уђу у орбиту планете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала