- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополија црногорско-приморска: Ђукановић изрекао неистину

© Sputnik / СпутњикЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска потврдила је да је некадашњи премијер Црне Горе Игор Лукшић покренуо иницијативу за утврђивање “нацрта текстова посебних Темељних уговора између Владе Црне Горе и верских заједница”, али и навела да није тачно да је Митрополија ту иницијативу одбила.
То је наведено у саопштењу којим МЦП реагује на данашњу изјаву председника Црне Горе Мила Ђукановића, да је још премијер Игор Лукшић нудио Митрополији Темељни уговор, али да га је она одбила.
"Дужни смо да кратко обавестимо јавност да је председник државе (Мило Ђукановић) данас изрекао неистину казавши да је Српска православна Црква одбијала потписивање уговора са државом Црном Гором у време премијера Игора Лукшића".
Напротив, како је саопштено из МЦП, тадашњи митрополит Амфилохије одредио је, кажу, представнике Митрополије за разговоре са делегираним представником премијера, уз уверење да ће црногорска влада поштовати чињеницу “јасно препознате канонске структуре у Црној Гори, оличене у четири епархије Српске православне Цркве”, као и да “влада препознаје" да је Српска православна црква са седиштем Патријаршије у Београду институција која има капацитет да представља Православну цркву у Црној Гори као јединствену канонску саборну институцију за све православне вернике, без обзира на било какве њихове разлике.
“Сматрамо да је ово веома важан корак напред у уређењу односа Православне цркве и државе Црне Горе и да ће, у циљу постизања договора, бити потребно међусобно уважавање обе уговорне стране и њиховог унутрашњег законског, односно канонског устројства и својства”, наведено је у одговору митрополита Амфилохија упућеног Лукшићу 15. јула 2011.
Према наводима из саопштења МЦП, митрополит Амфилохије је у априлу наредне године премијеру Лукшићу доставио допуњени нацрт Темељног уговора, али да од тада изостаје свака комуникација са владом до априла 2015.
Из МЦП хронолошки наводе даљи след догађаја из чега произлази да је са њихове стране увек постојала спремност и добра воља за припрему Темељног уговора, али без успеха.
"Први разлог за престанак разговора је било одбијање Владе да се јасно и образложено изјасни о нацрту Темељног уговора који им је достављен 2012. године и представља Цркви свој нови текст у форми радног материјала. Други, важнији разлог је дволичан однос Владе која је, усред наводног дијалога око Темељног уговора, без икаквих консултација са нашом Црквом, а претпостављамо и без већине заинтересованих Цркви и верских заједница, паралелно припремала, а на крају и једнострано утврдила Нацрт Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Неискрени однос тадашњег кабинета, чији је премијер био данашњи председник државе, потпуно је обесмислио било какве разговоре о Темељном уговору док се не реши питање поменутог Закона. Који су мотиви председника да овако обмањује јавност, можемо само да нагађамо, оно што је сигурно је да ширење лажних вести не користи нашем друштву", закључује МЦП.
Мило Ђукановић и Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РЕГИОН
Ђукановић: Спустити тензије, Темељни уговор није најбитније питање у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала