Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије и Абазовић постигли сагласност око Темељног уговора /видео/

© Tanjug / RADE PRELICДритан Абазовић и патријарх Порфирије
Дритан Абазовић и патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије изјавио је, после разговора са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да је у принципу постигнута сагласност око темељног уговора.
Порфирије је рекао да текст који је усаглашен у Влади Црне треба да прође кроз Синод и да буде потврђен, а да ће потом бити договорен датум потписивања.
„Уговор о којем је реч почео је да се ради још 2012. године. Било је застоја и проблема, али хвала Богу у последњих годину дана ушли смо у завршну фазу. Могу да кажем да је принципу постигнут договор и сагласност око Темељног уговора, али морају да се испоштују процедуре. Постојећи текст мора да прође кроз Синод. Онда ћемо приступити датуму потписивања, што би, када се све заврши могла да буде круна нормализације односа између Црне Горе и наше Цркве“, истакао је патријарх Порфирије.
Порфирије је рекао да наша црква нити је очекивала нити је тражила нити сматра да би било нормално да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе, без обзира којој верској заједници прихвата, али да исто тако СПЦ не очекује ни ништа мање од онога што има било ко други у Црној Гори.
„Овај уговор нам управо обезбеђује такав статус“, истакао је Порфирије, изразивши захвалност свима који су учествовали на изради овог уговора.
Абазовић је изјавио да су завршене процедуре на нивоу радних група.
„Ићи ће се на комисију за политички систем па на владу, очекујем да ускоро и то питање буде стављено ад акта на начин што ће се указати поштовање према СПЦ и држави Црној Гори“, рекао је Абазовић.
Абазовић је казао и да ће уговор бити потписан у Црној Гори, наводећи како не би требало да буде журбе и да атмосфера у вези с коначним потписивањем уговора са СПЦ треба да буде добра.
„Потписивање Темељног уговора ће се обавити у Црној Гори, у термину у којем буде договорено. Ми морамо да идемо другачијим путем, где су сви задовољни. Стварање тензија, поларизације, то није пут ниједног друштва. Регија је пробала све осим помирења и сарадње. Време је да дамо шансу и помирењу и сарадњи, време је да кренемо другим путем“, поручио је Абазовић.
Фреска Уснуће Светог Василија Острошког у манастиру Острог - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РЕГИОН
Цео текст нацрта Темељног уговора Црне Горе и СПЦ
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РЕГИОН
Протест испред Владе Црне Горе због Темељног уговора: Тражи се смена Абазовићеве владе /видео/
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РЕГИОН
„Да Дритана не изненади дочек кад се врати“: Црна Гора остаје подељена око Темељног уговора са СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала