- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Не спречавамо извоз жита, због политике Запада у најтежем положају земље у развоју

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСусрет председника Русије и председника Индонезије
Сусрет председника Русије и председника Индонезије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се у Кремљу са председником Индонезије Џоком Видодом. На почетку састанка он је рекао да ће Видода информисати о кризи у Украјини и томе како тече специјална операција руске војске, као и о напорима Русије да снабде светско тржиште житом и ђубривима.

„Председник Индонезије исказао је интересовање за питања регулисања кризе у Украјини и ми ћемо га детаљно информисати о ситуацији и руском виђењу ствари“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао да Москва ни на који начин не спречава извоз украјинског жита, али је подсетио да су украјинске снаге минирале море у лукама.
„Нико их не омета да уклоне мине из лука“, рекао је он и додао да према руским подацима Украјина има пет милиона тона жита а та количина нема утицаја на светско тржиште.
Путин је подсетио да обим производње жита у свету износи 800 милиона тона из чега, како је навео, произлази да поменута количина украјинског жита не утиче на светска тржишта - то је 0, 5 одсто од укупно светске производње хране.
Током разговора Видодо је изразио наду да Русија „неће наставити забрану извоза жита“, а Путин је одмах одреаговао истакавши да Русија не поставља никаква ограничења на извоз.
Како је објаснио, Русија прво задовољава сопствену потражњу како по питању хране тако и по питању ђубрива.
„Обим производње је такав да нема никаквих ограничења у вези са извозом ђубрива на страна тржишта, а иста ствар важи за храну“, рекао је он и додао да је Русија спремна да ове године испоручи на светско тржиште 50 милиона тона жита.
Он је указао да су Сједињене Државе штампале огромне количине новца, да са тржишта узимају све а да су се земље у развоју нашле у најтежем положају. Према његовим речима, западне земље су у време пандемије корона вируса почеле да преузимају све са тржишта хране што се одразило на раст цена.
„Сада је потребно предузети мере да ситуација на светским тржиштима не буде трагична“, упозорио је руски лидер.
Он је госту из Индонезије предочио да су под санкцијама власници компанија које производе ђубрива и њихове породице, што умногоме отежава контакте и реализацију финансијских операција.
Такође, додао је да санкције против лука такође отежавају ситуацију када је реч о тржишту хране и ђубрива.
Путин је нагласио и да ситуација у свету по питању цена гаса није повезана са операцијом Русије у Украјини, већ са погрешном политиком Запада.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Стари свет је мртав, добродошли у Путинов свет: Како је Русија ударила на долар и евро? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала