Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Косово има право да укине КМ таблице, али постепено

© Sputnik / Лола ЂорђевићКосово је срце Србије
Косово је срце Србије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Брисел раније ове недеље „био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је синоћ специјални представник Мирослав Лајчак разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.
„Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија). Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово”, наводи Стано у писаној изјави Танјугу.
Он додаје да је „важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена”, те да се он „припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом”.
„Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања”, поручио је Стано.
Он је у име ЕУ поновио позив„обема странама” да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.
„ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају”, закључује Стано.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
СРБИЈА
Вучић ставио тачку на уцењивање Србије око Косова и Метохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала