- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Бугарском граду протест против протеривања руских дипломата

CC0 / Pixabay / Застава Бугарске
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
У бугарском граду Русе грађани Бугарске и Русије и представници политичких партија протестовали су против протеривања руских дипломата. Незадовољни одлуком премијера окупили су се код Споменика слободе, а у рукама носе заставе Бугарске и Русије.
Демонстранти су подсетили да руски конзулат у Русеу пружа помоћ великом броју људи и назвали премијерову одлуку претњом за односе двеју земаља. У демонстрацијама учествују и представници Бугарске социјалистичке партије, Препорода и Препорода отаџбине.
„Питам се да ли премијер владе у оставци, коме је изгласано неповерење, има право да сам донесе такву одлуку и протера 70 руских дипломата? Захтевамо да се анализира нота која је уручена руској амбасади и прође процедуру гласања у влади и скупштини. И тек онда је потребно донети одлуку – да се ти људи протерају или да остану да раде у Бугарској“, изјавила је једна од учесница протеста.
Други демонстрант рекао је да се они противе „једностраним мерама владе и премијера. Имам осећај да нису они (дипломате) ти који представљају националну претњу, већ они који нама управљају“, оценио је он.
Раније су Генерални конзулат у Варни и конзуларна служба у Софији обуставили рад, а конзулат у Русеу затвара се на месец дана због недостатка особља.
Подсетимо, бугарски премијер Кирил Петков је у уторак најавио да ће 70 руских дипломата бити протерано, наводећи да је реч о онима за које је утврђено да су радили за специјалне службе. Петков је објаснио да одлуку није донео лично, већ на основу извештаја Државне агенције за националну безбедност, а састанцима су присуствовали сви надлежни за безбедност земље.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Москва би могла да прекине дипломатске односе са Софијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала