- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Било једном у Табернасу: Продаје се град из шпагети вестерна /видео/

CC0 / Pixabay / Дивљи запад — илустрација
Дивљи запад — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Сценографија изграђена на осам хектара шездесетих година прошлог века за „Било једном на Дивљем западу“, један од најпознатијих филмова Серђа Леонеа, у шпанској пустињи Табернас, продаје се за 2,8 милиона евра.
Издижући се из неравног пустињског пејзажа, иза климавих врата салуна из 19. века пружа се широка, прашњава улицу прошарану шталама и стубовима за везивање коња. То је чувени део америчког дивљег запада изграђен у Шпанији.
Почетком шездесетих, група, углавном италијанских, филмских редитеља искористила је необичне исклесане стене у овој пустиње како би снимили своје верзије вестерна.
Међу најпознатијим режисерима овог жанра био је Серђо Леоне, Италијан чији су филмови попут „Добар, лош, зао“ и „За шаку долара“ прославили Клинта Иствуда.
Крајем шездесетих, Леоне, на врхунцу славе, стиже у Табернас са „карт бланшом“ да уради сценографију за филм који ће се сврстати међу његове најамбициозније подухвате — „Било једном на Дивљем западу“.
Његов тим је изградио раскошну сценографију изградње железнице где ће се обрачунати Хенри Фонда и Чарлс Бронсон.
„Не продајемо само земљу, већ продајемо мали део историје Алмерије“, изјавио је Хосе Руда из агенције за некретнине, објавио је „Гардијан“.
Сет је коришћен и касније за снимање других вестерна. Данас се на овој локацији налази туристичка атракција и спорадично се користи за снимање реклама и музичких спотова. Али слава да је наменски направљена за „Било једном на Дивљем западу“, који се сматра једним од најбољих вестерна, опстаје.
То је препорука за коју се власници, који желе да се повуку након што су чували ове објекте више од четири деценије, надају да ће привући потенцијалне купце.
„Власници би волели да виде да је се локација врати у живот какав је имала седамдесетих и осамдесетих, када су редитељи долазили да снимају“, наводи Хосе Руда.
Више од једне деценије, Табернас је био домаћин фестивала вестерн филма у Алмерији који се сматра „највећим европским филмским догађајем посвећеном вестерн жанру“.
„Ово није место за изградњу забавног парка. У њему постоји толико историје која лако може да се искористи“, сматра Руда, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала