Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Позиција Србије према рату у Украјини јасна и непромењена

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је позиција Србије у вези са ратом у Украјини потпуно чиста и јасна од првог дана, да је непромењена и заснована на поштовању принципа међународног права.
"'Ма колико да ти принципи данас нису на цени, ми их се чврсто држимо. Немамо други избор зато што и за своје отворено питање од највећег државног и националног значаја, питање Косова и Метохије, имамо упориште у међународном праву и од њега не одустајемо'''', рекао је Дачић на конференцији "Место Србије у евроатланској заједници", у организацији Евроатланског савета Србије.
Како каже, ако Србија тражи да тај принцип буде поштован у случају КиМ, онда не може да га гази у неким другим случајевима.
Навео је да Србија признаје суверенитет и територијални интегритет Украјине и подсетио да је тај став непромењен већ осам година.
Дачић је нагласио да је поштовање суверенитета и територијалног интегритета за Србију ''''врхунски принцип'''' међународног права не само када је реч о Украјини која је сада у средишту светске пажње, већ да инсистира на његовом поштовању и када је реч о КиМ.
''Зато што се 14 година боримо против међународног признања Косова, јер смо дубоко уверени да је тим признањем не само нарушен суверенитет Србије, већ је погажен један од темељних стубова очуивања мира и стабилности у свету'', казао је Дачић.
Поручио је да Србија не намерава да мења своју принципијелну позицију уз оцену да је најтеже бранити принципе и да је много лакше, како каже, мењати политику у складу са тренутним интересима и тражити ад хоц решења за проблеме.
''Али исто тако знамо и то да на дуги рок можемо да остваримо своје националне интересе једино ако чврсто стојимо уз опште прихваћене принципе у међународним односима'''', навео је Дачић.
Нагласио је да само као војно неутрална, посебно у околностима у којима расту војне напетости у Европи, Србија може у пуној мери да заштити своје највише интересе - стабилност земље и даљи економски просперитет.
Дачић је рекао да Србија има политику војне неутралности и да, без обзира на међународне околности, а пре свега на рат у Украјини, остаје доследна тој позицији.
''''Очекујемо за њу пуно разумевање од НАТО-а и чланица алијанске као што смо имали до сада. Та политика је изузетно важна за наше државне интересе, она је одраз наших историјских прилика, али пре свега израз воље огромне већине наших грађана'''', навео је Дачић.
Похвалио је сарадњу Србије са НАТО-ом, посебно када је рец о мисији КФОР-а на КиМ чију улогу у заштити мира и безбедности српске заједнице, како је рекао, изузетно цени.
Дачић је казао да НАТО и Србија сарађују и у низу других заједничких активности како на војно одбрамбеном, тако и на политичком нивоу.
''Желимо да са НАТО-ом наставимо сарадњу са истим или још већим интензитетом јер је то у интересу Србије, а надам се и у интересу чланица НАТО-а'', казао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала