Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Нетачно, лицемерно и кукавички“: Београд реаговао на најновију изјаву портпарола ЕУ о Косову

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије и града Београда на згради Скупштине града Београда
Застава Србије и града Београда на згради Скупштине града Београда - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је портпарол ЕУ Петер Стано, "очигледно не читајући споразуме" рекао да Приштина има право да укида КМ таблице, али је то, према његовим речима, апсолутно нетачно, и у најмању руку лицемерно.
"Када кажете да је сада лопта у дворишту Приштине по питању регистарских таблица, ви сте на неки начин подржали ту одлуку Приштине, а видимо да је то јуче најотвореније урадио и Стано, који потпуно невероватно, очигледно не читајући споразуме које смо постигли, рекао да Приштина има право да укида КМ таблице. То је апсолутно нетачно, а у најмању руку лицемерно", рекао је Петковић за ТВ Пинк.
Петковић је тиме реаговао на изјаву Стана да је Брисел раније ове недеље "био обавештен, али не и консултован" о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, као и да према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија).
Петковић је нагласио да ЕУ као посредник у дијалогу треба да зна да постоје две врсте таблица такозване РКС и КС.

"Ове прве су таблице такозване Републике Косово, а друге су статусно неутралне", нагласио је Петковић и подсетио да је у септембру 2020. Приштина једнострано донела одлуку којом је укинула статусно неутралне КС таблице.

Он је оценио да Приштина, најновијим једностраним потезима да се укину српске личне карте и регистарке таблице са регистарским ознакама КМ, ГЛ, ПР, које издаје Република Србија, на најгрубљи начин, противправно, не само да врши институционално насиље према Србима на КиМ већ апсолутно крши све договоре и споразуме.
"Пре свега споразуме о слободи кретања, али и најдиректније угрожава мир и стабилност на простору Западног Балкана", рекао је Петковић.
Нешто раније огласио се и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који каже да изјава Петера Стана "лицемерно и кукавичко објашњење да су их Шиптари обавестили, али их нису консултовали", сасвим приличи Европској унији и њеној политици гажења свих споразума за које је сама својим потписом гарантовала.
"Стану није пало на памет да помене оснивање Заједнице српских општина нити да тражи поштовање Бриселског споразума, али јесте да правда шиптарске лажи и да припрема оправдање за насиље над Србима на Косову и Метохији", навео је Вулин и позвао председника Александра Вучића да настави да говори и ради као председник свих Срба и да не поклекне пред силом и лицемерјем Европске уније.
"Председниче, изборили сте се за војну неутралност, колико још уцена и напада треба да стигне из Брисела, пре него се одлучите да питамо Србе да ли желе и политичку неутралност. Предуго нас лажу и уцењују, нека преузму и одговорност за своје лажи“, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, коментаришући наводе портпарола ЕУ Петера Стана да такозвано Косово има право да укине таблице и да је Брисел био обавештен, али не и консултован о плановима власти у Приштини који се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала