- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија излази из низа делимичних споразума Савета Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Руски премијер Михаил Мишустин потписао је одлуку о прекиду учешћа Русије у низу делимичних споразума Савета Европе.
Делимични споразум је посебан облик сарадње у оквиру Савета Европе који омогућава државама чланицама да се придруже одређеној активности коју заговарају друге државе чланице или да се уздрже од те активности.
Према одлуци коју је потписао премијер, Русија прекида учешће у групи за међународну сарадњу у сфери наркотика и зависности (Помпиду), делимичном споразуму из 1990. године о оснивању Европске комисије за демократију кроз право (Венецијанска комисија), делимичном отвореном споразуму Савета Европе за организовање, спречавање и пружање помоћи у случају природних катастрофа и технолошких катастрофа.
Одлука се односи и на ЕУРИМАЖ, Европску аудиовизуелну опсерваторију и друге делимичне споразуме.
Подсетимо, Москва је 15. марта саопштила да иступа из Савета Европе и Европске конвенције за људска права, наводећи да ће испуњавати одлуке Европског суда за људска права уколико су оне у складу с Уставом Русије.
Истог дана је Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно усвојила резолуцију у којој је Комитету министара те организације указала да на то да Москва не може бити чланица Савета Европе. Следећег дана је Комитет министара Савета Европе усвојио одлуку о престанку чланства Русије у организацији од 16. марта.
Руско Министарство спољних послова је раније саопштило да државе НАТО-а и ЕУ, злоупотребљавајући своју већину у Савету Европе, доследно претварају ту организацију у инструмент антируске политике, одбијајући равноправан дијалог, а 25. фебруара су донели дискриминаторну одлуку о суспендовању представништва Русије у статутарним телима Савета Европе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РУСИЈА
Путин потписао законе о неизвршавању одлука Европског суда за људска права
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала