- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски енергенти се преусмеравају у Азију: Повећан извоз гаса у Кину за преко 60 одсто

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаЗаваривање цеви магистралног гасовода "Снага Сибира"
Заваривање цеви магистралног гасовода Снага Сибира - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Извоз гаса у Кину преко гасовода „Снага Сибира“ у првих шест месеци ове године порастао је за 63,4 одсто, саопштила је руска компанија „Гаспром“.
„Расте извоз гаса у Кину преко гасовода 'Снага Сибира' у оквиру билетаралног дугорочног уговора између „Гаспрома“ и ЦНПЦ (Кинеске националне нафтне корпорације). Испоруке руског гаса преко цевовода у Кину за шест месеци 2022. године порасле су за 63,4 одсто“, саопштила је компанија на Телеграму.
Прве испоруке руског гаса у Кину гасоводом „Снага Сибира“ почеле су крајем 2019. године. Следеће године су испоруке достигле 4,1 милијарди кубних метара гаса, а 2021. године су порасле за 2,5 пута – на 10,5 милијарде кубних метара.
„Гаспром“ је почетком фебруара 2022. године потписао други дугорочни уговор са ЦНПЦ за извоз преко далекоисточне руте. Укупан обим испорука порашће на 48 милијарди кубних метара гаса годишње. Узимајући у обзир руски гасовод „Снага Сибира 2“ и његов наставак преко Монголије – гасовод „Сојуз Восток“ – извоз гаса у Кину могао би да се повећа за још 50 милијарди кубних метара годишње.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РУСИЈА
Нафта и гас темељи будуће сарадње Русије и Кине: Потписана два изузетна уговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала