- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Змије преплавиле Херцеговину, улазе у куће, људи уплашени

© Фото : Растко АјтићШарка (Vipera berus)
Шарка (Vipera berus) - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
Пратите нас
Змије у Херцеговини су измигољиле на све стране. Покренуле су их велике врућине и суше, па више не може да се предвиди где ће се испречити.
Сусрет са змијом усред града није изненађење. Проблем је што све чешће улазе у куће.
„Све више људи зове, људи су уплашени, реч је о приградским насељима, имају проблема те врсте што змије улазе у помоћне објекте, куће, станове. Претходни месец је наш радник имао преко 20 интервенција“, каже Немања Сорајић, шеф Службе цивилне заштите Требиње за АТВ.
Њихов искусни змијоловац најбоље решава проблеме са нежељеним гостима. Херцеговци су на змије навикли – не воле да их сретну, али воле да се нашале.
„Ево нас две и нема треће. Богами сам две змије видео. Шта урадите? Ништа, бежим. Одмакни се од ђавола, што кажу. Бежи од ђавола ако ђаво неће од тебе. Пустим је да иде, не дирај ти њу неће ни она тебе“, каже мештанин.
Југом Херцеговине господари 15 врста змија, три су отровнице, поскок, шарган и шарка. Када дође до уједа змије, важно је остати миран, место уједа не дирати већ одмах позвати хитну, саветују доктори. Најгори су уједи у пределу врата и главе али и крајеви прстију. Дом здравља и Болница у Требињу имају довољне количине серума.
„Институт за јавно здравство ове године је набавио довољне количине серума, прошле године смо имали проблема са набавком серума и то негде до јуна јула месеца међутим од тада до данас довољне количине серума су обезбеђене тако да без бриге али свакако сугеришем суграђанима да се чувају без обзира што имамо серум“, каже Маја Мићуновић, директор Дома здравља Требиње, преноси портал Српска инфо.
Змије су најопасније када су најпокретљивије, а то је у летњим месецима. Воле се сунчати али и расхладити.
Ни ови гмизавци не воле високе температуре па их ових дана најчешће можемо видети у близини воде, у хладовини па чак и на гранама дрвећа.
Језив призор у метроу: Огромна змија у возу, путници „мртви хладни“  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
ДРУШТВО
Језив призор у метроу: Огромна змија у возу, путници „мртви хладни“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала