- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Братунцу обележавање 30 година од српског страдања

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFГробље у Братунцу, БиХ
Гробље у Братунцу, БиХ - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
У Братунцу се данас обележава 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос после литургије служио је патријарх српски Порфирије.
Осим великог броја грађана из Подриња, Бирча и са Романије, парастосу су присуствовали и српски члан Председиштва БиХ Милорад Додик, председник Владе Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Народне скупштине, државни секретар у Министарству за рад, запошлЈавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор, преноси РТРС.
Парастосу су присуствовали и представници Трећег пешадијског (Република Српска пука) Оружаних снага БиХ, политички представници РС и локалних заједница.
Парастосу је претходила Света архијерејска литургија у Храму Успења Пресвете Богородице коју је, у присуству великог броја вјерника, служио патријарх Порфирије уз саслужење миторполита дабробосанског Хризостома, архијереја и свештенства.
Забројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу и Бирчу и за 3.267 српских жртава, међу којима су око половина били цивили, нико није одговарао ни након 30 година.
Организатори овог обележавања су Одбор Владе Републике Српске за обележавање традиције ослободилачких ратова, Координациони одбор за обележавање 30 година српског страдања регије Бирач и Митрополија дабробосанска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала