- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Драматично у Хрватској: Цена горива иде у небо, власници пумпи прете затварањем

© Tanjug / JADRANKA ILICБензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Ако хрватска влада до уторка не предузме мере, дизел и бензин би поново могли да поскупе. Мали трговци нафтним дериватима најавили су затварање бензинских пумпи за уторак уколико влада не уради нешто.
Евросупер би у Хрватској могао да кошта око 16 куна (249 динара), а евродизел и више од 16,5 куна (256) динара, незванично сазнаје ХРТ. Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је за понедељак телефонску седницу владе поводом цене горива, пошто већ у уторак истиче важност владине уредбе о замрзавању цена, преноси Танјуг.
Евродизел на ауто-путевима тренутно кошта 14,57 куна за литар (226 динара), а евросупер 95 14,06 куна (219 динара). Литра основног евродизела на бензинским станицама које нису на ауто-путевима кошта 13,08 куна (203 динара), а основног бензина евросупер 95 13,5 куна (210 динара).
Пленковић је најавио и могуће увођење ваучера за гориво за посебно угрожене групе грађана.
„Увођење ваучера за гориво могуће је на јесен, та могућност је отворена, али влада још увек на располагању има и друге алате“, рекао је Пленковић.
Додао је да што се тиче ваучера, они ће се односити на оне који имају нижа примања.
У међувремену, шеф Удружења малих трговаца нафтним дериватима Армандо Миљавац каже да ће у уторак затворити бензинске пумпе ако влада нешто не предузме.
Удружење, иначе, окупља више од 60 малих трговаца који управљају са стотинак бензинских станица широм Хрватске.
„Ако у уторак не буде донета прихватљива одлука за нормално пословање и наставак пословања, ми смо одлучили да затворимо бензинске пумпе“, рекао је Миљавац у изјави за хрватски портал Индекс, пренео је Танјуг.
РЕГИОН
Хрватска уводи ваучере за гориво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала