- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Још ратоборнији НАТО планови: Стратегија „отворених врата“ канцерогена за будућност света /видео/

© AP Photo / Steven GovernoВојне вежбе НАТО-а
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Политика „отворених врата“ НАТО је канцерогена и код је за дестабилизацију европске безбедности. То се показало опасним кад је реч о Украјини, али и на Балкану, где Алијанса, чак и кад званично прихвата нечију војну неутралност, у пракси чини све да је уруши, упозорава политиколог др Александар Митић коментаришући поруке са НАТО самита у Мадриду.
На тродневном скупу у шпанској престоници, констатује Митић, победио је онај ратоборнији део Алијансе који се залаже за непомирљив однос према Русији. Управо то и објашњава зашто је у новом Стратешком концепту Алијансе Русија проглашена „директном претњом по безбедност“, а Кина изазовом за интересе и вредности НАТО.
Русија представља главну и директну претњу по безбедност савезника кад су у питању мир и стабилност у евроатлантској зони, истакнуто је у документу усвојеном на самиту уз најаву значајног повећања снага Алијансе у Европи, посебно на истоку. Уз то, упућен је позив Шведској и Финској да се придруже том савезу након што је Турска повукла блокаду добивши уступке од Стокхолма и Хелсинкија. Одобрен је и нови пакет помоћи Украјини,а одлучено је и да се појача политичка и практична подршка БиХ, Грузији, Молдавији и другим партнерима.

САД и Британија гурају агресивну линију

Циљ лидера НАТО, каже др Александар Митић, био је да покажу да су јединствени, да су у офанзиви и да побеђују, а да је то што Шведска и Финска улазе у НАТО довољно да Русија и Кина признају свој пораз.

„С једне стране порука коју су желели да пошаљу јесте јединство - Путин није успео да нас разједини него имамо и нове чланице и зато смо на добром путу. С друге стране, ако се мало боље анализира постоје неке озбиљне пукотине око суштинских, фундаменталних ствари, и везано за Украјину и за однос према Русији, и генерално, каква би требало да буде улога НАТО у будућности“, сматра Митић.

Елементи суштинског раздора унутар НАТО виде се, примећује наш саговорник, пре свега на питању Украјине, где једни понаваљу упорно да Кијев мора да победи на бојном пољу док бројни западни аналитичари отворено говоре да је то немогуће.
„Поједине земље, пре свега САД, Британија гурају линију која је другачија од доброг дела НАТО. Сви би волели да победе Русију, али то су њихове лепе жеље. Чињеница је да овај најагресивнији део сматра да би Русију требало озбиљно савладати. Док неке друге државе кажу да ће Русија постојати и сутра и да, како год да се заврши овај сукоб, Русију не могу да баце на колена“, каже Митић у емисији Свет са Спутњиком.
Други сукоб унутар НАТО је, како додаје, око тога треба ли преговарати, при чему агресивни део Алијансе иде дотле да Украјини не дозвољава да седне за преговарачки сто.

Продужена рука америчке војске

Кад говоримо о НАТО, тај савез је продужена рука америчке војске, каже пензионисани генерал Лука Кастратовић, који подсећа да је Алијанса најавила повећање снага за брзо реаговање у Европи до 300.000 као и значајно појачање америчког присуства на Старом континенту.
„Америци је циљ да сломи, ослаби и исцрпи Русију. Има 700 база и распоређене војнике широм света , али јој смета што се Русија супротставила томе да Запад доводи ракете с тактичким бојевим главама близу њених граница. Русија је упозоравала више пута да се то не чини, посебно од 2014. године“, подсећа генерал, додајући да ништа што се дешава није од данас већ се дуго припремало.
Тако је, каже, и кад је реч о понашању НАТО на Балкану, где ће се наставити и политика отворених врата и притисци овог војног блока.
„Њима је у интересу да Западни Бакан, односно Србија и БиХ уђу у НАТО. Интереси Балкана за њих су давно зацртани - њима је Балкан интереснантан као пут према југоистоку и према Русији. Такође, желе не само једна земља мање буде против НАТО него да добијујош једну-две нове чланице нове. У сваком случају, притисци ће бити велики“, упозорава генерал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала