- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Украјина лансирала ракете на Белорусију

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да он и председник Русије Владимир Путин никога не уцењују нуклеарним оружјем.

„У вези са последњим разговором са председником Русије…. Није то никаква нуклеарна уцена. Ми никога не намеравамо да уцењујемо, посебно не нуклеарним оружјем“, рекао је он на свечаности поводом Дана независности Белорусије.

Према његовим речима, та тема се појавила након што су се Пољаци обратили Американцима са захтевом да распореде нуклеарно оружје у Пољској.
„Рекао сам председнику Русије: зашто се правимо да се ништа не дешава? Дуго смо се консултовали и дошли до закључка да треба да будемо спремни да им у року од 24 сата одговоримо истом мером. За то је потребно припремити се и ми ћемо се припремати, али никоме не претимо и никога не уцењујемо“, поручио је Лукашенко.
Како је истакао, Запад је заинтересован за нове провокације против Минска и Москве.
Европска унија и НАТО заинтересовани за то да се конфликт у Украјини продужи како би уништили „нас и Русију и да би се преко Русије приближили главном супарнику - Кини“, указао је он.
Лукашенко је рекао да Западу није пошло за руком да уједини читав свет против Минска и Москве.
„Потребне су им нове провокације да би нас, Белорусе и Русе, приказали у ужасном светлу“, истакао је белоруски председник.

Пресретнуте све украјинске ракете

Он је навео да је украјинска војска пре неколико дана покушала да изведе удар на војне објекте на белоруској територији, али су све ракете пресретнуте.
„Провоцирају нас. Морам да известим: пре три дана, можда и више, са територије Украјине су покушали да изведу удар на војне објекте у Белорусији. Али, уз помоћ система ‘Панцир’успели смо да пресретнемо све ракете које су испалиле украјинске снаге“, рекао је он.
Белоруски лидер је рекао да је издао наређење војсци да стави на нишан центре доношења одлука противника Минска, како би, у случају напада, моментално одговорили.
„Желим да упозорим ‘јастребове’ и да им отворено кажем: пре нешто мање од месец дана издао сам наређење јединицама Оружаних снага да на нишан ставе, како је сад модерно рећи, центре доношења одлука у вашим престоницама са свим последицама које из тога произлазе“, поручио је он.
Такође је упозорио да ако се противници Минска само усуде да изведу удар „како планирају, на Гомељ, на југу, на рафинерију нафте Мозирски, аеродром у Лунинцу или Бресту, одговор ће бити моменталан, у секунди“.
„Да одговоримо имамо чиме и то не само оним о чему сам разговарао са председником Русије. Одавно сам се за то спремао. Сетите се, говорио сам о производњи ракета, ‘Полонези’, у потпуности сте на удару тих ракета. Нећу водити рачуна ко је у канцеларијама, ко у дворцима. Одговорићемо жестоко и одлучно“, упозорио је он.

У Украјини нема ниједног белоруског војника

Лукашенко је истакао да Минск не жели да ратује у Украјини и да у тој земљи нема ниједног белоруског војника, али да Белорусију покушавају да увуку у конфликт.
„Понављам још једном, не желимо да ратујемо у Украјини. Тај рат нам уопште није потребан. Нас, као и до сада, покушавају да увуку у тај рат. Само је један циљ – једним ударцем обрачунати се и са Русијом и са Белорусијом. Они се наводно брину, изјављују у Украјини да не би желели да белоруска војска уђе преко северне границе у Украјину. Па, они би били срећни да уђемо. Њима је то потребно јер им је наређено ‘оданде’и свеједно им је што гину цивили. Украјински политичари и председник имају исту политику: што више Украјинаца погине, то ће они више викати на сав глас читавом свету о зверствима ‘фашиста’ из Русије и Белорусије“, рекао је Лукашенко.

Неонацизам у пуној снази, Запад храни новог монструма у Украјини

Према његовим речима, неонацизам је у Европи у пуној снази, а западни суседи већ отворено говоре о анексији пограничних белоруских и украјинских територија
„Морамо да се суочимо са истином: неонацизам не само да диже главу, он је у пуној снази. Видимо га у геополитичким апетитима наших западних суседа који похлепно гледају на пограничне белоруске и украјинске територије и не устручавају се да отворено говоре о могућој анексији“, наводи белоруски лидер.
Лукашенко додаје да Запад гаји новог монструма у Украјини.
„Као и у прошлом веку у позадини тих процеса је она иста цивилизована Западна Европа која је прво гајила монструма по имену фашистичка немачка, а потом, да би преживела, падала је у загрљај онима којима је не тако давно желела пораз. Историја се понавља, гаје монструма у Украјини“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала