- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

У „Балкан експрес“ са Бетовеном и Попом | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Важне награде и обележавање великих јубилеја у култури обележило је прву половину године. Међу данашњим гостима „Орбите културе“ су добитници великих позоришних признања, светски музичар са наших простора, а подсетићемо се и зашто неки писци и филмски ствараоци и данас, век од рођења, представљају меру највишег уметничког домета.
Орбита културе, 2. јул
Шта драме Александра Поповића чини тако изузетним да им већ трећи пут посвећује редитељску пажњу, шта жели да поручи, можда и да опомене, трилогијом започетом Поповићевом „Белом кафом“, а настављеном „Мрешћењем шарана“ и драмом „Кус петлић“ која је - после тријумфа на Стеријином позорју и недавном фестивалу у Зрењанину - гостовала у два термина у Београду, на сцени Народног позоришта – за Спутњик објашњава награђивани позоришни редитељ Милан Нешковић.
Због чега је филмски свет и девет деценија по рођењу Андреја Тарковског сагласан у ставу да после њега нико није урадио боље, ко је био овај великан уметности, филмски песник и филозоф, метафизичар и сликар који је са само три кратка и седам играних филмова обезбедио своје место међу бесмртнима – за Спутњик објашњава филмски критичар Мирољуб Стојановић.
Какве је музичке савете добила од Томе Здравковића, да ли је Лили из „Балкан експреса“ и за њу, као и за публику, јединствена и непоновљива улога, зашто сматра да је предност то што је дете „из мјешовитог брака“, а једном од својих најважнијих врлина то што никад не лаже – открива дива српског глумишта Тања Бошковић, овогодишња добитница награде „Жанка Стокић“.
Шта је ново сазнао из „дружења“ са Бетовеном чије сонате наставља да свира на концертима у Коларцу, зашто свет све више личи на славног композитора јер, као и бетовен, све слабије чује а изгледа и да ће потпуно да оглуви – за „Орбиту културе“ објашњава прослављени пијаниста Александар Маџар.
Да ли је данас могуће замислити какав је поетски земљотрес давне 1953. изазвао један песник када је обзнанио да коњ „обично осам ногу има“, шта све после збирке „Кора“ у српској поезији није остало исто и како данас, кад обележавамо век од песниковог рођења, разумемо снагу револуционарног заокрета у писању које је учинио Васко Попа – питања су о којима говоре др Марко Аврамовић из Института за књижевност и Бранко Вранеш, доцент на Филолошком факултету у Београду.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала