- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упозорење немачким грађанима: Немојте да се шокирате кад добијете рачун за гас

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Плин
Плин - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
Пратите нас
Ситуација са снабдевањем гасом у Немачкој и даље је напета, зато становници треба да се припреме на значајно повећање цена, изјавио је шеф немачке Мрежне агенције Клаус Милер у интервјуу за медиагрупу „Функе“.
Према његовим речима, Русија је у последње време смањила снабдевање гасом преко „Северног тока“ за 60 процената, при чему Милер тврди да разлози уопште нису техничке природе. Истакао је да се десетодневни технички ремонт цевовода обавља сваког лета, иако у тренутним условима то чини нервозним хиљаде индустријских предузећа.
„Питамо се да ли ће овај технички ремонт постати много дужи политички ремонт“, нагласио је шеф агенције.
У вези са тим, Милер је прогнозирао да ће доћи до раста цена гаса за потрошаче. Он је прецизирао да због ситуације са „Северним током“, цена може скочити двоструко, а даљи развој догађаја је непредвидив.
Како је навео, због кризе, многи становници земље не могу да се изборе чак ни са минималним поскупљењем енергената, услед чега ће „бити шокирани када добију обавештење од добављача“. Милер оцењује да ће власти морати да усвоје мере које ће допринети олакшању ситуације за грађане.
Подсетимо, руски „Гаспром“ је 14. јуна саопштио да због ограничења у компресорској станици „Портова“ може да испоручи само 100 милиона кубних метара гаса дневно, уместо планираних 167 милиона, а 15. јуна је упозорио на то да би испорука могла бити додатно смањена на 67 милиона кубних метара гаса дневно. Разлог за то је што сада могу да се користе само три гасне пумпе.
У међувремену, прес-служба „Норд Стрим АГ“, компаније оператора гасовода „Северни ток“, саопштила је да ће обуставити снабдевање гасом преко тог гасовода на 10 дана због редовног ремонта.
Према наводима извора, друга турбина, која такође треба да буде ремонтована, не може да буде послата преко границе. Немачки концерн „Сименс“ је потврдио да не може да достави гасну турбину за „Северни ток“ после ремонта у Канади због санкција које је та земља увела против Русије, те да компанија тражи решење проблема.
Поред тога, од 21. до 28. јуна обустављено је снабдевање гасом преко „Турског тока“ (гас се преко њега доставља Турској и транзитом преко турске територије земљама јужне и југоисточне Европе), јер је у току планирани годишњи технички ремонт.
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РУСИЈА
Немачка Федерална мрежна агенција: Могућ тотални прекид дотока гаса из "Северног тока"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала