- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарску напуштају руске дипломате у два авиона

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Руске дипломате и службеници руских дипломатских установа који су објављени персонама нон грата, напуштају територију Бугарске, саопштили су у руској амбасади у Софији.

"Пасошке и царинске процедуре су завршене. Завршено је укрцавање. У два авиона из Софије за Москву лети око 160 људи - дипломате, техничко особље и чланови њихових породица", саопштио је један од представника Руске амбасаде који наставља да ради у Бугарској.

Одлазак Руса изазвао је велику пажњу у бугарским медијима, десетине новинара се налазе на аеродрому.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова саопштила је да је Бугарска свела на минимум могућности било каквог функционисања амбасаде у Софији.

Протеривање руских дипломата из Бугарске

У уторак је Софија објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи. Након тога се огласила заменица председника Владе Бугарске, лидер социјалиста Корнелија Нинова која је позвала посланике парламента да наложе министру спољних послова земље да повуче ноту о протеривању руских дипломата.
Као одговор на одлуку бугарских власти, руски амбасадор поднела је бугарском МИП-у протестну ноту захтевајући поништење одлуке о протеривању дипломата. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у 12.00 ч у петак. У Москви су обећали да ће одговорити на овај чин бугарских власти, као и да мере неће нужно бити симетричне. Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји могућност раскида дипломатских односа због масовног протеривања руских дипломата. Према њеним речима, поступци Софије не могу проћи без последица. Како је истакла, пред руским властима покренуће питање о затварању руске амбасаде у Бугарској.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала