Европа не изолује Русију, него себе од остатка света

© AFP 2023 / SERGIO LIMAБрикс 2019
Брикс 2019 - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Последњи самит чланица БРИКС-а показује да је на помолу стварање новог света који ће бити утемељен на сарадњи слободних држава на обострану корист. У том новом свету, Русија ће играти значајну улогу. Самит је такође показао да Русија није изолована од остатка света, како тврде на Западу.
Бројке говоре другачије – пет шестина света није увело санкције Русији, а портпарол кинеског министарства спољних послова навео је, након недавног самита Г7 податак да ова групација земаља представља тек једну десетину човечанства и да нема легитимитет да остатку света намеће своје одлуке. Конкретне бројеве дао је немачки новинар Штефан Ост у чланку који је објавио у немачком магазину „Велт“ – у државама чланицама Г7 живи 771 милион људи, у државама чланицама БРИКС-а живи три милијарде људи.

Изолујући Русију, Европљани изолују себе

Утисак да је Русија изолована долази отуда што се Србија налази окружена државама које су увеле санкције Русији, објашњава социолог и некадашњи главни уредник недељника „НИН“ Слободан Рељић.
Према Рељићевим речима, то колико је Русија изолована најсликовитије описује недавна изјава бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија.
„Он је рекао да је тачно да Европљани, изолују Русију, али да процес тече тако да Европљани постају потпуно изоловани у свету, зато што већина земаља не слуша изолацијски наратив и нису заинтересоване за то. Они нису успели никога да натерају да уведе санкције Русији од земаља које то нису урадиле, одмах, у почетку“, истиче Рељић.
Самит БРИКС-а управо и показује да Русија није изолована – не само да су се окупиле све чланице организације, већ су Аргентина и Иран званично аплицирале за чланство. Пре самита, подсећа Рељић, одржан је скуп „БРИКС плус“ на нивоу министара иностраних послова, на коме су учествовале, поред Аргентине и Ирана и Индонезија, Египат, Казахстан и друге земље.

„Ово што се дешава са Аргентином и Ираном само показује да ће магнетна моћ БРИКС-а постајати све већа. Јер, украјинска криза поспешује стварање новог светског поретка. Свет је очигледно јасно издељен за прву рунду тог процеса. Имате Запад, који се завршава са Г7; то су земље које су увеле санкције Русији и имате други део света који није устројен тако војнички као Г7, али њихов је основни став да је овакав међународни светски поредак, у коме је Г7 звезда водиља, практично неодржив“, сматра Рељић.

БРИКС ће тако постати једна од тачака која ће допринети распаду досадашњег светског поретка. Тада ће се у свету успоставити више тачака које ће око себе концентрисати државе окупљене око заједничких интереса и тада ће међусобно координирати.

Русија игра главну улогу у одбрани света од западне агресије

У одбрани остатка света од западне агресије, Русија, према Рељићевим речима, игра много важнију улогу него што се први поглед чини. Многе од држава које не припадају западној сфери врло тешко могу да комуницирају директно због разних међусобних конфликата – на пример Индија и Кина. Међутим, Русија у тој ситуацији игра улогу медијатора.
„Због тога не само да је немогуће изоловати Русију, него ће њена улога постајати све значајнија. Мислим да живимо у тренутку када ће Путин морати да покаже иницијативу за вођење светских промена које се дешавају. Јер сада имате десетине земаља у свету које чекају неки знак, куда ће свет да се креће. Сукоб у Украјини у томе није најважнији догађај, него све оно што следи. У овом тренутку, улога Русије је кључна за покретање тог процеса“, наглашава Рељић.

БРИКС чини око 40 одсто човечанства

Са ставом да самит чланица БРИКС-а показује да Русија није изолована од остатка света слаже се и хиспаниста Рајко Петровић, који наглашава значај намере Аргентине и Ирана да се прикључе организацији као пуноправни чланови.
„Русија је показала да алтернатива постоји. И то велика алтернатива – чини ми се да земље БРИКС-а обухватају око 40 одсто човечанства. То је објаснио и председник Аргентине. Оно што је такође занимљиво јесте чињеница да се ни Бразил, без обзира што тренутно има десничарску владу, није поколебао и не само да није напустио БРИКС, него је у сложеним околностима антируске хистерије на Западу одлучио да још више продубљује сарадњу са тим земљама“, наводи Петровић.
Аргентина је, додаје Петровић, не само једна од највећих, већ и једна од најутицајнијих земаља Латинске Америке која је у очима многих латиноамериканаца једна од предводница латиноамеричког света – управо стога, она може да чином приступања у БРИКС послужи као пример другим државама да учине исто, закључује он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала