- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Циљ западних санкција ─ кажњавање неистомишљеника

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Санкције Запада имају за циљ кажњавање свих неистомишљеника и потчињавање њиховој вољи, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Либерализам? Сада говоре – неолиберална доктрина и политика. Довољно је да се погледа на проблеме који сада бесне на Западу. При чему су повезани не само са природним током ствари у сфери економије и трговине – било је успона и падова, а вештачки их ствара за себе сам Запад. О томе је детаљно говорио председник Владимир Путин када је објашњавао епистемологију актуелне прехрамбене и енергетске кризе изазване непромишљеном, исхитреном и јасно себичном политиком западних држава“, рекао је Лавров за телевизију „Русија 1“.
„То се односи и на санкције које се нису појавиле јуче и имају за циљ кажњавање сваког ко се не слаже, потчињавање својој вољи и интересима, занемарујући потребе свих осталих“, додао је он.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Уједињене нације су више пута изјављивале о претњи прехрамбене кризе због несташице житарица, Запад је оптуживао Русију да се супротставља испорукама украјинског жита на светска тржишта, док је Москва категорички негирала такве оптужбе. Истовремено, власти у Кијеву су саме створиле многе препреке за извоз жита: осим откривеног паљења жита у луци у Маријупољу, украјинске трупе су минирале Црно море, што не дозвољава да се жито извезе бродовима на светска тржишта.
Руски лидер Владимир Путин рекао је да Русија не спречава извоз жита из Украјине и да ће, ако Кијев очисти луке од мина, бродови са житом моћи да изађу из лука без проблема.
Владимир Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Путин: Запад је сатерао себе у замку; Имамо веома много истомишљеника, али се неки боје да то кажу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала