- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко Западу: Зар нисте знали да Русија и Белорусија имају јединствену војску?

© Sputnik / Радоје ПантовићВојници Белорусије испред "иљушина" на аердорму у Батајници.
Војници Белорусије испред иљушина на аердорму у Батајници. - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Минск и Москва неће дозволити да се оживи нацизам као оружје колективног Запада усмерено против словенског света, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко и додао да је Минск увек подржавао и подржаваће Русију.
„Данас нам приговарају што смо једина земља на свету која подржава Русију у њеној борби против нацизма... Подржавали смо и подржаваћемо Русију“, истакао је Лукашенко на церемонији полагања венаца на меморијалном комплексу „Курган славе“ код Минска.
Он је навео да су тврдње о Минску у вези са тим смешне, тужне и жалосне.
„Русија је нама братска држава, то је најближа земља у којој живе наша браћа и браћа и сестре“, додао је он.
„Наша трагедија, Белоруса, је што су се данас сукобила два братска народа – Руси и Украјинци. То је наша трагедија, али ми увек говоримо да је истина јача. А истина је данас на страни братске Русије“, оценио је Лукашенко.
„Ми смо једина земља која подржава Русе у овој борби. А колико је држава на оној страни, скоро педесет, који се фактички боре против Русије у Украјини“, додао је председник Белорусије.
Према његовим речима, Белорусија има најближи савез са Руском Федерацијом, „са којом градимо моћну Савезну државу“.
„Зар нису знали да смо ми одавно створили јединствену групу Оружаних снага у Савезу Белорусије и Русије, фактички јединствену војску? Па зашто нам данас приговарате? Били смо и бићемо заједно са братском Русијом. Наше учешће у специјалној операцији одавно сам одредио, првог дана почетка специјалне операције, када сам рекао да нећемо никоме дозволити да пуца у леђа Русима. И заузели смо одбрану од Брестске тврђаве дуж јужне границе да бисмо спречили тај ударац у леђа Русима од стране НАТО трупа. Они то не могу да нам опросте“, истакао је Лукашенко.
Према његовим речима, „никоме од нас – ни Белорусима, ни Русима, ни Украјинцима – не треба рат. Али не можемо ни да дозволимо да оживи нацизам као оружје колективног Запада усмерено против словенског света“, рекао је Лукашенко.
Он је указао на одлуке које је донео НАТО о повећању броја оружаних снага у источној Европи 10 пута.
„Зашто у мирнодопско време? Да би ратовали, а ми морамо да опстанемо. А ми ћемо учинити све како бисмо опстали и победили“, закључио је Лукашенко.
Он је додао и да се не сме дозволити да људи забораве на Велику победу.
„Преступивши све моралне принципе и моралне баријере, они (противници Минска и Москве) данас не само да поричу Хатин, Бабин Јар и блокаду Лењинграда, већ су спремни да предају забораву трагедију својих народа, да избришу из историје Бухенвалд, Аушвиц и Мајданек. Шта ми можемо тиме да супротставимо? Само истину, грубу и сурову истину историје, и боримо се за ту истину“, поручио је белоруски председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала