- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије у посети Бугарској православној цркви

© Фото : МитрополијаМитрополит Јоаникије поред мора у Грчкој
Митрополит Јоаникије поред мора у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије борави у посети епархији ловчанској Бугарске православне цркве и њеном архипастиру митрополиту лочанском Гаврилу, са којим је јутрос служио заједничку свету архијерејску литургију у катедралном храму посвећеном светима Кирилу и Методију у граду Ловеч.
Митрополит Гаврило поздравио је владику Јоаникија и на дар му уручио архијерејске инсигније - крст и панагију, а митрополит црногорско приморје је захвалио на гостопримству и топлим речима добродошлице.

„Из тих ваших речи извире љубав – љубав за православље, љубав за целу Цркву. Дозволите да вам још једном заблагодарим за ваш долазак на моју интронизацију која је била по свему јединствена”, рекао је митрополит Јоаникије.

Подсетио је да су, како је рекао, одређене политичке силе покушале да спрече његово устоличење у Цетињском манастиру, али да се "захваљујући љубави Божјег народа и љубави архијереја, међу којима је најстарији био Митрополит Гаврило - све завршило добро и лепо".
„Ми знамо, Ваше високопреосвештенство, да ви саосећате са нашим тешкоћама, са свим невољама кроз које смо пролазили. Крепила нас је љубав и милост Божја, сила Божја, али и молитве свих православних за очување православне вере у Црној Гори. И ми смо доживели да је света православна вера силна, да она има најјаче оружје. То није оружје ватре и барута, нити неко друго разорно оружје. Она се бори истином, љубављу, смирењем, трпљењем. Једноставно, сведочењем Јеванђеља”, рекао је Јоаникије.
Митрополит Јоаникије је своме домаћину уручио поклон за храм Светих Кирила и Методија – икону Светог Василија Острошкога, у знак сећања на данашњу заједничку службу. Уручио му је и архијерејску панагију за ликом Богородице Фирермос.
„Засужњена је, нажалост, у музеју на Цетињу, али њена благодат све нас укрепљује. И надамо се да ће се она опет вратити у храм Божији”, казао је владика и уз копију иконе поклонио домаћину и архипастирси штап – патерицу.
Митрополит Јоаникије је у Бугарској посетио и Тројански ставропигијални манастир, поклонио се икони Пресвете Богородице Тројеручице, која је копија хиландарске иконе. Такође, заједно са домаћином, митрополитом Гаврилом и викарним епископом Михаилом посетио је гроб блаженопочившег патријарха бугарског Максима, саопштено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.
Марина Рајевић и Владимир Радовић - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
СРБИЈА
Владимир Радовић o стрицу Амфилохију: Љубав која говори - „Биће нешто од тебе”! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала