- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Париз објавио поверљиви разговор Путина и Макрона

© Flickr / manhhaiЈелисејска палата у Паризу
Јелисејска палата у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Париз је прекршио поверљивост разговора председника Русије и Француске Владимира Путина и Емануела Макрона - што илуструје како Јелисејска палата схвата појам дипломатије, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова телевизији "Русија-1".

„Када се обављају позиви на највишем нивоу, то је, наравно, поверљива ствар, природно, то су затворени разговори. Испоставило се да је неколико пре месеци, када је Макрон позвао председника Русије, цео разговор снимала новинарска камера са новинарима који су седели и све то снимали. Ово је пример да они тако схватају реч „дипломатија“", рекла је Захарова, коментаришући документарни филм француског редитеља Ги Лагаша „Председник, Европа и рат“ о Макроновим потезима за решавање украјинског сукоба, у којем је приказан снимак телефонског разговора Макрона и Путина.

Она је напоменула да је Париз имао осам година да „покаже чудо свог професионализма” радећи на споразумима из Минска у оквиру Нормандијског формата.
„Нула, као што сте видели“, оценила је резултате тог рада.
Француски медији објавили су у недељу транскрипт разговора Емануела Макрона и Владимира Путина од 20. фебруара. Разговор је снимио француски новинар Ги Лагаш, који је тада лично био присутан, снимајући репортажу о председнику Француске.
Макрон је у том разговору рекао Путину да га „није брига“ за предлоге народних република ДНР и ЛНР у оквиру споразума из Минска. По његовом мишљењу, они имају право само да одговоре на украјинске предлоге. Макрон је такође позвао Путина да се наредних дана састане са америчким председником у Женеви, на шта је руски председник одговорио да се у принципу слаже. Судећи по стенограму, разговор је понекад био напет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала