- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Надалов (не)пријатељски потез и сусрет две „усијане главе“ – да ли је ово неки нови Вимблдон?

© AP Photo / Alastair GrantРафаел Надал и Лоренцо Сонего
Рафаел Надал и Лоренцо Сонего - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
Пратите нас
Треће коло Вимблдона донело је два изузетно узбудљива меча, али и много како очекиване тако и неочекиване напетости. Рафаел Надал победио је Лоренца Сонега, али ће меч обележити потез Шпанца који је тражио Италијану да не слави поен. Са друге стране, битку су водили Стефанос Циципас и Ник Кирјос, а Аустралијанац је тражио дисквалификацију Грка.
За Вимблдон се не каже без разлога да је напрестижнији тениски турнира. Од кодекса понашања све до кодекса облачења, јасно је да га играчи поштују на другачији начин него друге турнире.
Скандали су на Вимблдону много већи него на било ком турниру јер су на том светом тениском месту готово неприхватљиви.
Ипак, овогодишњи Вимблдон разликује се од претходних по много чему, од укинутих бодова, забране руских и белоруских играча, па све до понашања тенисера и тенисерки који су нешто напетији.
Можда се најмање очекивало да ће напетост показати Рафаел Надал који је као апсолутни фаворит ушао у меч против Лоренца Сонега, али и то се догодило.
Надал очекивано је фуриозно ушао у меч против Сонега и убедљиво стигао до 2:0 у сетовима.
Међутим, у трећем сету Сонего је почео да игра боље након што је због кише затворен кров, а Надал са друге стране није знао како у тим тренуцима да спречи снажан отпор Италијана.
Када је при резултату 4:3 Сонего успео да врати брејк Шпанцу и изједначи на 4:4 гласно се обрадовао што је засметало Надалу.
Уместо да се обрати судији или једноставно прогута радовање противника које није било толико неуобичајено, Рафа је позвао ривала на мрежу.
Збуњени Сонего слушао је Надалове придике о томе да није у реду толико се радовати, а судија се сложио са Шпанцем.
Све је од тог тренутка стало за Сонега јер је ритам који је успоставио у трећем сету нестао услед великог притиска који је осетио после разговора са бившим бројем један. Надал је лако завршио меч и поново покушао да објасни италијанском тенисеру шта му је сметало.
Након меча, Сонего је објаснио да сматра да је Шпанац требало да се обрати судији ако му је нешто сметало јер је оваквом тактиком успео да га поремети.
„Играч не би требало да зове свог ривала на мрежу. Не можете то да радите на Вимблдону. Надал је требало да поприча са главним судијом. Он ме је пореметио“, рекао је Сонего после меча.
Са друге стране, Шпанац је покушао да објасни да није имао лошу намеру, али је јасно да је одабрао погрешан тренутак.
„Не, не, није било зачињено. Из дубине срца желим да кажем да нисам мислио ништа лоше. Ако сам га изнервирао, жао ми је, желео сам да му кажем нешто на леп начин. Осећам се лоше ако га је то изнервирало, стварно ми је жао. Разговарали смо на мрежи, причаћемо после, мислим да неће бити проблема“, рекао је Надал.
У исто време, на терену број један играли су Ник Кирјос и Стефанос Циципас, а варнице су биле очекиване чим се сазнало да ће велики ривали играти један против другог.
С обзиром да Аустралијанац на Вимблдону игра вансеријски тенис било је јасно да се спрема дуел епских размера.
Кирјос је у четири сета савладао четвртог носиоца Циципаса, али је до свађе морало да дође. У тренутку када је Кирјос изједначио на 1:1 у сетовима Грк је бесно послао лоптицу у публику која је можда и погодила неког од навијача.
Побеснео је у том тренутку Кијрос и затражио дисквалификацију грчког тенисера, а судији је поменуо и Новака Ђоковића који је због случајног поготка линијског судије на УС опену дисквалификован са турнира.
Бледи поздрав указао је на не тако пријатељско ривалство Ника и Стефаноса, али и на жустрији Вимблдон него иначе.
Тенисери никад напетији, а бодова никад мање! Велика контрадикторност ове године дешава се на престижном Гренд слему јер играчи пружају невероватне партије, а за то неће бити награђени.
Да ли је ово Вимблдон на какав смо навикли?
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
СПОРТ
Србин прави чуда и игра за титулу
Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СПОРТ
Кирјос тражио дисквалификацију Циципаса, спомињао Новака, па елиминисао Грка
Рафаел Надал, Вимблдон, тенис - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СПОРТ
Надал муњевито до осмине финала Вимблдона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала