- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

10 најопаснијих места за пливаче: У „престоници напада ајкула“ људи пливају на три метра од њих

CC BY 2.0 / Elias Levy / Great White SharkВелика бела ајкула
Велика бела ајкула - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Иако су напади ајкула заправо ретки, постоје места на свету где су чешћи у односу на нека друга. Где су напади ајкула најчешћи?
Напади ајкула су ретки. Током 2021. године укупно их је било 137 од којих 11 са смртним исходом. Гледајући статистику, вероватно би више требало да нас брине плима, медузе или саобраћајне несреће него неочекивани сусрет са овом рибом.
Ипак, постоје места на свету где су напади ајкула чешћи у односу на друге дестинације, пише „How Stuff Works“, а на ових десет, напади ајкула су најчешћи:

10. Папуа Нова Гвинеја

Папуа Нова Гвинеја је источна половина острва Нова Гвинеја у Тихом океану, највећег тропског острва на свету. На Папуи Новој Гвинеји забележено је 48 напада ајкула од 1848. године. То је више него на Новом Зеланду, где је забележено 39 напада од 1852. године. Међутим, Нови Зеланд има 15.134 километра обале, док Папуа Нова Гвинеја има само 5.152 километра обале.
Воде Папуе Нове Гвинеје богате су морским животом. Рониоци из целог света долазе на ово острво да уживају у истраживању подводног света, а роњење са ајкулама једна је од атракција. Није познато да ли забележени напади ајкула на Папуи Новој Гвинеји били напади на рониоце и друге туристе или на локалце који их лове.

9. Јужна Каролина

Од 1837. године у Јужној Каролини догодило се 107 напада ајкула на људе. Иако се дешавају дуж обале читаве државе, 37 напада се догодило у округу Чарлстон, где се налази неколико градова на плажи, а 36 се догодило у округу Хори, где се налази популарна Миртл Бич.
Ова листа говори и да су напади ајкула бројнији када у водама око одређене државе живи више врста ајкула. То је случај и са Јужном Каролином у чијим водама је откривено око 12 врста ајкула. Врсте су углавном благе, али су примећене и оне агресивније, попут тиграсте и ајкуле бика. Приобални естуари Јужне Каролине добри су за мрешћење и исхрану.

8. Бразил

CC0 / David Emrich, Unsplash / Ресифе
Ресифе - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Ресифе
Већина напада ајкула у Јужној Америци дешава се у водама код Бразила, где се од 1931. године десило 107 напада ајкула на људе.
Као „најопаснији“ од свих истакао се град Ресифе чији су проблеми са ајкулама почели 1980-их, када је јужно од овог града изграђен Порто Суапе. Конструкција је затворила два слатководна ушћа, где су се мрестиле бик ајкуле. Када су естуари затворени, ајкуле су отишле до следећег, који је случајно био баш у водама око Ресифеа. Оближњи канал који користе сурфери постао је ново хранилиште ових ајкула. Ајкуле је можда још ближе обали Ресифеа привукла кланица, која је испуштала крв у оближње притоке.
Обала Ресифеа дуга 20 километара, од тада је изузетно опасно место. Сваки трећи напад ајкула који се догоди у Ресифеу био је фаталан.

7. Калифорнија

У децембру 2021. године, четрдесетдвогодишњег сурфера је у заливу Моро убила велика бела ајкула. Био је то један од 29 напада ајкула пријављених дуж обале Калифорније од 2012. године и трећи смртоносни напад у истом временском периоду.
У Калифорнији су се 2021. године десила три напада ајкуле, од којих је један био са смртним исходом. Од 1926. године, Калифорнија бележи 130 напада.
Када се говори о нападима ајкула у Калифорнији, много је већа вероватноћа да се ће се они десити дуж северне обале, у злогласном Црвеном троуглу.
Око 145 километара обале северне Калифорније између Поинт Рејеса и залива Монтереј чини једну страну Црвеног троугла; ако би из те две тачке полазиле линије, оне би се спојиле поред Фаралонских острва, западно од Сан Франциска. Вода унутар тог троугла дом је бројним фокама и морским лавовима који привлаче много великих белих ајкула.
Унутар Црвеног троугла налазе се и многе плаже које привлаче сурфере, укључујући плажу Болинас и плажу Стинсон.

6. Округ Бревард, Флорида

У савезној америчкој држави Флориди се од 1882. до 2021. године десило 895 напада ајкула на људе, а тај број је Флориди обезбедио два места на овој листи. Прво заузима округ Бревард, где се од 1882. догодило 155 напада.
Али нису само ајкуле проблем који мучи Бревард.
Форбс је 2008. године прогласио плаже округа Бревард најопаснијим местима за утапање. Између 1995. и 2017. године, 27 људи се утопило у струјама у Бреварду, што је више него у било ком другом округу у Сједињеним Државама, осим Волусију на Флориди. Делови ове флоридске обале такође припадају „Алеји муња“, област која има највише муња у Сједињеним Државама.

5. Хаваји

© Sputnik / Иван ЗахарченкоХаваји
Хаваји - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Хаваји
Две трећине од 159 напада ајкула на Хавајима од 1828. године догодило се код обала два острва: 64 напада на Мауију и 42 напада на Оахуу. Ни друга острва нису безбедна, 28 напада забележено је код Кауаија и 19 код великог острва Хаваји.
Ипак, иако је сваки живот драгоцен, укупан број је прилично низак када узмете у обзир милионе туриста који посећују Хаваје сваке године, посебно када се узме у обзир да отприлике 40 врста ајкула воде у околини Хаваја називају домом. Једна од ових врста је опасна тиграста ајкула, која је после велике беле, одговорна за највише напада на људе.
Мишљења о ајкулама на Хавајима су двојака. С једне стране, фатални напад који се десио 1959. године довео је до вишедеценијског програма искорењивања ајкула који је спонзорисала влада. С друге стране, неки локално становништво Хаваја назива тиграсте ајкуле аумакуа, или дух чувар.

4. Квинсленд

Сара Кејт Доки је 2006. године пливала у близини Бризбејна у води која јој није прелазила струк када су је напале три ајкуле бика, и откинуле јој обе руке и изгризле стомак и ноге. Пријатељи на обали прво су игнорисали њен врисак, мислећи да је шала. А онда су видели крв у води. Њена смрт је само један од 199 напада у Квинсленду од 1700. године.
Аустралија је дом за 166 врста ајкула. На било коју од њих можете наићи било где на обали, али источна обала ове земље је посебно угрожена јер је густо насељена.
Источну обалу Аустралије чине две велике државе: Квинсленд и Нови Јужни Велс које се међусобно такмиче за најопаснију обалу у Аустралији. Између 1917. и 2017. године, на пример, у Квинсленду су се десила 52 смртна случаја, од укупно 134 смртна случаја у Аустралији. На срећу, 2021. године у Квинсленду није било напада или смртних случајева.
Неке од плажа у Квинсленду заштићене су ужетом или удицама за хватање ајкула, као и заштитним мрежама. Мреже су дизајниране тако да хватају ајкуле дуже од два метра, тако да се опасније ајкуле не приближавају обали. Међутим, влада мора стално да брани ову праксу пред еколозима. Због младунаца грбавог кита који се уплео и угинуо у мрежи, 2005. године, влада Квинсленда објавила је бројке које се односе на успех мрежа. За годину дана ухваћено је 630 ајкула; 298 од њих било је веће од два метра, укључујући тиграсту ајкулу од 5,2 метра.

3. Нови Јужни Велс

Као и његов сусед на северу, Квинсленд, Нови Јужни Велс, држава дуж источне обале Аустралије, власник је прелепих плажа, које су дом бројним ајкулама. У Новом Јужном Велсу десило се 267 напада од 1700. године. Ту је урачунато и пет напада и један смртни случај у 2021. години, од укупно 47 смртних случајева.
Неки недавни напади помогли су овом сунчаном месту да се рангира тако високо на листи. Сурфер је 2015. године умро након што су му ајкуле одгризле обе ноге. Био је то трећи фатални напад у Новом Јужном Велсу у последњих 12 месеци.

2. Јужна Африка

Кејптаун - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Кејптаун
Можда мислите да би 259 напада ајкула од 1905. године држало људе даље од вода Јужне Африке, али изгледа да то није случај. Све више људи хрли у воде Јужне Африке да роне са ајкулама.
Јужна Африка је била једна од првих земаља која је званично заштитила велике беле ајкуле, па је њихова популација порасла. У водама се могу видети, између осталих, мако, тигар, чекићара, бик и црна ајкула...
Острво Дајер, у близини Кејптауна, стекло је надимак „Алеја ајкула“ због многих врста, а посебно великог броја великих белих ајкула. Оне овде проводе своје време уходећи Гејзер Рок, дом за више од 50.000 фока.

1. Округ Волусија, Флорида

У округу Волусија на Флориди, од 1882. године десило се 337 напада.
На плажи Њу Смирна, која се налази у Волусији, десило се више инцидената по квадратном километру него на било којој другој плажи на свету. Ако сте некада пливали у Њу Смирни, готово сигурно сте били на три метра удаљености од ајкуле. Због тога Њу Смирна носи надимак „Светска престоница напада ајкула“.
Иако је ово подручје дом многих риба мамаца, уобичајеног плена ових ајкула, прави разлог за велики број напада је једноставно број људи у води. Пливачи и риболовци хрле у ове воде, а плаже у овом округу су неке од најпопуларнијих за сурфовање. Некада дневно у води буде и до 300 сурфера.
Због чега су ови људи храбри иако знају да је Смирна „престоница напада ајкула“? Вероватно зато што су напади у округу Волусија прилично благи и обично се дешавају само мањи угризи, пренела је „Национална географија“.
Ајкула под морем - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СВЕТ
Напади ајкула код обале САД: Затворене плаже, ангажовани дронови и хеликоптери /видео/
Прелепо Црвено море током зиме - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
СВЕТ
Потврђена и друга жртва напада ајкуле у Хургади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала