- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Облачно са шансом за соларну бакљу: У Великој Британији се гради детектор свемирског времена

CC0 / / Соларна бакља
Соларна бакља - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Инжењери у Британији крећу у изградњу земаљског система који би обезбедио рано упозорење о потенцијално штетним временским појавама у свемиру.
Према „Дejли стару“, монитор за свемирско време биће направљен или у Корнволу или Шкотској, а очекује се да ће бити доступан у року од две године. Мајкл Аспинал, инжењер са Универзитета Ланкастер који је део тима за откривање, објаснио је да феномени свемирског времена као што су сунчеве бакље могу имати штетан утицај на инфраструктуру на Земљи.

„Нема струје – значи да нема компјутера, нема комуникације, нема навигације. Авиони би били приземљени, сателити онеспособљени, а мобилни телефони бескорисни“, рекао је он.

Инжењер је такође потврдио да без таквих „земаљских детектора“ Уједињено Краљевство у суштини „иде на слепо кад је реч о утицају екстремног свемирског временског догађаја“, преноси међународни Спутњик.

„Не можемо да зауставимо догађаје у свемиру, али ако знамо када долазе, можемо да припремимо рањиве секторе и помогнемо да се оваквим догађајима управља безбедно“, додао је он.

Сунце - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Велика сунчева пега се дуплирала и - окренута је право према Земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала