- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: Русија може обуставити испоруке нуклеарног горива, очекује нас тешка криза

© Sputnik / Александр Юрьев / Уђи у базу фотографијаПоглед на главни град Бугарске, Софију
Поглед на главни град Бугарске, Софију - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Погоршање односа са Русијом прети Бугарској најозбиљнијим проблемима у нуклеарној енергетици, упозорава председник савета директора Бугарског енергетског форума Иван Хиновски.
У свом писаном обраћању председнику Бугарске, политичким партијама и будућем руководству Министарства енергетике експерт је изјавио да осећа потребу да подели са њима своју забринутост и прогнозе због погоршања дипломатских односа са Русијом.
Он је подсетио да 100 одсто испорука нуклеарног горива, компоненте и инжењеријске услуге за бугарску атомску централу "Козлодуј" обезбеђују руске компаније.
"Бугарска ће се суочити са веома тешком кризом због принудног прекида рада атомске централе "Козлодуј", када се потроше залихе нуклеарног горива", наводи се у саопштењу.
Ако се реализује најгори сценарио и Русија престане да испоручује нуклеарно гориво за електрану, треба зауставити само један блок "Козлодуја" и опет пустити у рад термоелектране.
„Не верујем да ће све политичке партије у земљи прихватити консензусом овај програм, али сам дубоко уверен да је то једини излаз из ћорсокака потенцијалне кризе која може настати после 2023. године због могућег обустава испорука нуклеарног горива и резервних делова за атомску централу "Козлодуј". Али баш сада је време да се размисли и планирају кораци како би се избегли проблеме“, закључио је он.
Министар енергетике Александар Николов, коментаришући могући прекид испоруке нуклеарног горива, изјавио је раније да Бугарска има алтернативне добављаче. После 2024. године могуће је да ће један од реактора бити снабдевен нуклеарним горивом које није руско, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала