- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли су тачкице решење за актуелне несташице | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићБрашно у паковању од 1 кг
Брашно у паковању од 1 кг - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Поскупљења па замрзавање цена основних животних намирница и енергената, забрана, односно, од стране државе ограничен/контролисан извоз брашна, шећера, уља... па чак и дизел горива свакодневна су тема вести које грађани с пажњом слушају.
Политичари и државни званичници изјављују и(ли) шаљу медијима саопштења у којима тврде да су магацини робних резерви и компанијска складишта пуни ових производа. Стручњаци коментаришу како ће и колико ове мере утицати на економију земље јер, привредници све гласније јављају да им је пословање због ових државних интервенција, којима су, често смањене њихове марже (зарада), угрожено.
И поред тврдњи званичника да опасности од несташица ових производа нема у трговинама рафови на којима је изложена ова роба током дана често буду испражњени јер, пуно је грађана који праве залихе. То, заправо, не треба да чуди када свакодневно слушамо да су у многим западноевропским земљама цене „подивљале“.
Једна од најновијих мера коју најављују у неким земљама је „ослобађање“ цена од државне контроле или издавање ваучера - за енергенте, на пример.
Поремећај на тржишту је очигледан. Старији грађани код нас се сећају тачкица за одређене врсте робе, почетком 90-их година прошлог века у редовима се чекало за куповину уља или млека, да би се смањила потрошња горива возило се по систему пар – непар (овај систем примењивале су и неке друге земље), а цветало је и црно тржиште – нафтних деривата поготово.
О ценама, да ли је опасност од несташица психолошка или реална, ко ће платити цех ових тржишних поремећаја или додатно зарадити у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са професором Београдске банкарске академије Зораном Грубишићем.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Да ли су тачкице решење за актуелне несташице | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала