- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација дивља у Турској: Скок од 79 одсто достигао највиши ниво у последњих 25 година

CC0 / Pixabay / Турска лира
Турска лира - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Инфлација у Турској порасла је прошлог месеца на близу 79 одсто међугодишње, на највиши ниво забележен у тој земљи у последњих четврт века.
Годишња стопа инфлације је износила у јуну 78,62 процента, према данашњим подацима турског статистичког института. Месечни раст потрошачких цена је износио 4,95 посто, преноси Си-Ен-Би-Си.
Цене превоза скочиле су у јуну за 123,37 одсто у односу на претходну годину, док су храна и безалкохолна пића поскупели за 93,93 процента, показују владини подаци.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган се у последњих пар година противи било каквом повећању каматних стопа како би се охладила инфлација, при чему наводи да су каматне стопе „мајка сваког зла“. Последице те политике су нагли пад турске лире и знатно осипање потрошачке моћи просечног запосленог у Турској.
Ердоган је дао инструкције централној банци да више пута снизи референтну камату 2020. и 2021. године, чак иако је инфлација наставила да расте.
Кључна каматна стопа је прошле јесени постепено смањена на 14 посто и од тада је остала на истом нивоу. Лира је лане пала за 44 процента према долару, а од почетка ове године је ослабила за 21 посто према америчкој валути.
Турска влада је увела неортодоксну монетарну политику у покушају да ојача лиру без подизања каматних стопа. Крајем јуна, турски банкарски регулатор најавио је забрану кредита у лирама компанијама које држе, како оцењује, превише девиза, што је на кратко ојачало лиру, али је изазвало већу неизвесност међу инвеститорима који доводе у питање одрживост те мере, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала