- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научници раде на пилули захваљујући којој бисмо могли доживети 200 година

© Fotolia / MrallenЛекови
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Замисао о животном веку од неколико стотина година некада се сматрала само фантазијом милијардера, међутим научници верују да су на корак од креирања пилуле која би људски животни век могла да продужи на 200 па и више година.
Напредак у медицини у протеклих стотину година довео је до тога да људи у развијеним, богатим земљама имају очекивани животни век од 80 година, што је готово двоструко више од просечног очекиваног животног века на прелазу из 19. у 20. век, преноси портал Ријека данас.
Квалитетнија прехрана, чиста вода, бољи хигијенски услови и велики напредак у медицини кључни су фактори за продужење живота људи. Најстарија позната особа – Францускиња Џени Калмент, која је продавала платна Винсенту Ван Гогу као девојчица на крају 19. века, доживела је доб од 122 године и умрла 1997. Постоје неке дебате око тога могу ли људи природно живети много дуже од те доби и зато се све наде полажу у науку која би требало да омогући да људски очекивани животни век буде доста дужи од оног што је данас могуће.
Др Ендрју Стил, британски компутацијски биолог и аутор нове књиге о дуговечности, изјавио је за Дејли мејл да не постоји биолошки разлог због којег људи не би могли доживети 200 година. Он верује да ће доћи до револуционарног открића у облику лека који ће уклонити такозване зомби станице у телу, за које се сматра да су један од главних криваца за пропадање ткива и органа с годинама. Таблете које избацују те станице из људског тела већ се примјењују у испитивањима на људима и могле би бити доступне на тржишту већ кроз десетак година, сматра др. Стил који је уверен да би неко ко сада чита овај текст, уз помоћ лека, могао доживети 150 година.
Друго подручје интереса научника који се баве овом проблематиком је истраживање ДНК рептила и других хладнокрвних животиња.
Стручњаци с универзитета у Мичигену започели су истраживање разних типова дуговечних рептила и амфибија, укључујући крокодиле, саламандере и корњаче који живе до 120 година. Надају се да ће открити делове ДНК на које би се могло деловати код људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала