- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови притисак на пет чланица ЕУ да признају Косово, једини аргумент - Русија

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteКапитол хил
Капитол хил - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
На пет држава ЕУ које нису признале Косово већ неко време се врши чист политички притисак да то ураде, при чему им се непризнавање Косова представља као глобални проблем и аргумент који користи Русија, тврде саговорници Спутњика.
Албански лобисти и амерички конгресмени, Европски парламент, Вашингтон, земље Квинте ових дана усредсређени су само на једну ствар – натерати пет држава чланица Европске није које нису признале Косово да то ураде.

Русија једини аргумент

Пет држава из ЕУ која не признају самопроглашено независно Косово - Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар већ годинама држе спуштену рампу за лажну косовску државу, јер и саме имају потенцијално сличне сепаратистичке струје унутар свог дворишта.
Могу ли да издрже наступајуће притиске да не промене став око Косова или шта су аргументи оних који их притискају?
Застава тзв Косова - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
СРБИЈА
Приштина: Грчка — једна од првих пет земаља ЕУ која ће нас признати
Саговорници Спутњика Милован Божиновић, бивши амбасадор у Немачкој, и Зоран Миливојевић, спољнополитички коментатор и бивши дипломата, сагласни су у једном - да ће притисци на те земље бити све јачи и све огољенији.
„Ради се о томе да су се од почетка конфликта у Украјини времена променила, самим тим и политичка логика, односно, размишљање. Свако се труди па и Европа да покаже некакву снагу и ако су водеће земље ЕУ признале Косово онда оне траже да то ураде и остале чланице. Ништа се суштински није променило него се мења само притисак, јер сада нема пардона, односно ставља им се до знања да нема више самосталног пута,“ објашњава Божиновић.

Све је огољено

С друге стране гледано, додаје наш саговорник, притисак на те државе је у ствари притисак на Србију, како би је приволели да се прикључи санкцијама Русији. Иначе, конкретни начини да се ове државе натерају да признају Косово у суштини не постоје.
„Суштина је у томе да је наступило време огољавања политике насиља и притиска и да све то треба да резултира новом нелагодном политиком за Србију јер не би била мала ствар за нас да државе које досад нису признавале Косово сада то ураде. Или бар део њих", каже саговорник.
Божиновић верује да је могуће и да овим земљама на неки начин дају и неку врсту гаранције да њихови сепаратистички настројене територије или области неће поћи путем Косова.
Заставе Шпаније и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СРБИЈА
Шпанија реаговала у ЕП: Косово не може да се третира као држава
Зоран Миливојевић наглашава да што се тиче међународног права и статусног питања Косова и Метохије ту не би требало да буде ничег новог као повода за ових пет држава да признају Косово.
„Дакле, ту нема шансе да имају неке нове аргументе на које би било ко могао да их позове да промене став. Према томе, када је Запад у питању једино објашњење може да буде у складу са његовом новом стратегијом и потребом да се косовско питање реши како Русија не би користила те аргументе везано за Украјину,“ каже Миливојевић.

Покушај очувања кохезије Запада

Другим речима, додаје он, најбитније им је да очувају западну кохезију са позивом на јединство Запада и на обједињавање западних интереса са глобалним значењем и глобалним циљем.
„Нема других аргумента, то је суштина. Оно што могу као аргументи да се појединачно користи према овој петорци је њихов међународни положај као када је Грчка у питању која има дугове, проблем са Турском и Кипром. Кад је реч о Румунији, ту Америка може да изврши притисак пошто је та земља укључена у америчку причу 100 одсто око гаса и тако даље. Американци су се узмували и око Шпаније којој је најављена помоћ из Вашингтона. Дакле, чист политички притисак и ништа више,“ закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала