- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: У ваздушном боју оборен украјински авион Су-25

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаПаљба из тенка Т-80БВ на положаје украјинских снага
Паљба из тенка Т-80БВ на положаје украјинских снага - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Руски ловац оборио је Су-25 украјинског ратног ваздухопловства током ваздушне борбе у ДНР, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Конашенков је истакао да Оружане снаге Украјине имају значајне губитке у свим правцима.
Оружане снаге Русије су током протеклог дана високопрецизним оружјем уништиле привремену дислокацију 92. Механизоване и 40. Артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине у Харкову, где се налазило око 200 украјинских војника и 19 јединица војне технике.
Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су седам командних места, два складишта муниције и две украјинске батерије вишецевних бацача ракета „Град“.
Током противбатеријске борбе, високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије уништена су четири украјинска вода вишецевних ракетних система у Доњецкој Народној Републици.
Због успешне офанзиве руских трупа у ЛНР, Кијев је изгубио контролу над три бригаде Оружаних снага Украјине и једном бригадом територијалне одбране које су се повлачиле.
Са своје стране, авијација, ракетне трупе и артиљерија уништиле су током протеклог дана два командна места Оружаних снага Украјине и три украјинска складишта муниције у ДНР.
Руске јединице противваздушне одбране обориле су осам украјинских беспилотних летелица у ДНР, Харковској области, Запорошкој области и Херсонској области, а пресретнуто је 11 ракета система „Ураган“ у Харковској области, ДНР и ЛНР.
Од почетка специјалне војне операције укупно је уништено: 230 авиона, 134 хеликоптера, 1.448 беспилотних летелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.904 тенка и других оклопних борбених возила, 706 вишецевних бацача ракета, 3.084 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 4.002 јединице специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала