- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Прва европска држава која забрањује речи „бургер“ и „кобасица“ за једну групу производа

© Flickr / Kurman Communications, Inc.Бургер
Бургер - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Француска ће постати прва европска држава која ће забранити коришћење речи попут „бифтек“, „бургер“ или „кобасица“ за вегетаријанске прехрамбене производе.
Забрана, око које су се француски политичари сложили још 2020. године, ступиће на снагу у октобру.
„Неће бити могуће користити секторски специфичну терминологију традиционалну повезану са месом или рибом за производе који не припадају животињском свету и који у суштини нису упоредиви“, појашњава се у уредби која је донета крајем прошле недеље.
Ова регулатива ће се примењивати само на производе из Француске, а највеће удружење пољопривредника у земљи ФНСЕА сматра како уредба не иде довољно далеко јер отвара врата увозној роби да буде тако декларисана.
ФНСЕА сматра како слична одредба треба да буде уведена на европском нивоу. Међутим, Европска комисија је такав предлог одбила пре две године. Неки појмови, попут „путера“, „млека“ и „сира“, већ су заштићени на европском нивоу и не могу се користити за означавање вегетаријанских производа, преноси „Пословни дневник“.
Међутим, „бургер“ може да има и своју биљну алтернативу. Тржиште вегетаријанских и веганских прехрамбених производа снажно је порасло последњих година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала