- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Рекордно висока цена малина привлачи лопове, полицијска сачекуша за крадљивце у Пожеги

CC0 / pixabay.com / Малине
Малине  - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Прошле године малина је имала историјски високу откупну цену, али је ове сезоне тај рекорд оборен. То је привукло и лопове који ове године не презају да из малињака, чак и дању, краду гајбице убраног воћа.
У ариљском крају град је у значајној мери оштетио малињаке. Због тога је сваки убрани килограм воћарима драгоцен, не само због зараде већ и да лакше покрију увећане трошкове.
Осим са елементарним непогодама, ове сезоне се у Добрачама суочавају и са крадљивцима, наводи РТС.

"Као и сваког дана брали смо малине. У једном моменту комшиница нас је позвала и рекла да црним караваном 'бе-ем-ве' краду малине. Она их је ухватила на лицу места кад су затварали гепек. Одвезли су малине, ми смо покушали да их стигнемо, али већ су побегли. Измакли су и полицији у Ариљу, међутим полиција у Пожеги им је направила сачекушу и зауставили су их на ариљској рампи доле на раскршћу за Чачак и Ужице", истиче Дејан Јовановић из Добрача.

Испоставиће се да је у питању пар добро познат полицији. Мушкарац има чак 43 кривичне пријаве, каже Саво Јовановић, чије су малине такође биле на мети лопова. Због тога стрепи за безбедност мајке и сина.
"Добио сам информацију да они иду по селима и типују где су стари људи и где осете да има новца, ако им не дају добровољно, они их претуку, или шта им већ ураде, пошто је у колима имао и бејзбол палицу и онај пендрек за електрошок", каже Саво Јовановић.
Против крадљиваца је покренут кривични поступак, а у косјерићком крају, на основу ранијег искуства, знају како да се изборе са незваним ноћним берачима.
"Врло једноставно, малина зрела – обереш. Увече лопови немају шта да украду и ето", поручује Владе Николић из Брда Град.
Због оних који не презају од крађе ни по дану, у ариљском крају су воћари постали обазривији и, како кажу, неће их дочекати онако како иначе дочекују добронамерне посетиоце.
малине - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Откупна цена малине достигла чак 600 динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала