- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се залаже за проширење Савета безбедности УН

© AP Photo / Bebeto MatthewsЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН  - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пратите нас
Неопходно је проширити Савет безбедности УН на афричке, азијске и латиноамеричке земље како би он био „демократскији“, сматра руски амбасадор у Кини Андреј Денисов.
Савет безбедности УН се тренутно практично претворио у сцену на којој западне колеге „спроводе пропаганду“, износећи своје ставове као коначну истину, констатовао је дипломата говорећи на пленарној седници Глобалног мировног форума УН у Пекингу. Он је додао да ови деструктивни кораци додатно удаљавају чланове Савета безбедности, чинећи његов рад мање ефикасним.
„У том контексту посебно је важна потреба за реформом УН. Моја земља се залаже за проширење Савета безбедности УН на основу широког консензуса. За то је потребно повећати удео афричких, азијских и латиноамеричких држава како би Савет безбедности могао да одражава тежње народа света и постане демократскији“, рекао је амбасадор.
Денисов је истовремено нагласио да Русија није спремна да подржи укључивање Немачке и Јапана у Савет безбедности УН, јер то ни на који начин неће променити унутрашњу равнотежу.
„С друге стране, отворени смо за могућност придруживања Индије и Бразила Савету безбедности УН. Доследно се залажемо да Савет безбедности УН буде што репрезентативнији у тренутним околностима“, додао је дипломата.
Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански је пре годину дана у интервјуу за „Известија“ изјавио да се Москва противи повећању броја сталних чланица Савета безбедности УН на рачун „колективног Запада“. Он је напоменуо да их у Савету безбедности „већ има довољно“ и да је неопходно фокусирати се на укључивање држава у развоју.
За проширење броја сталних чланица залаже се и Париз. Француска подржава давање таквог статуса земљама Г4: Немачкој, Бразилу, Индији и Јапану.
У корист Индије изјаснио се и председник САД Џозеф Бајден.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала