Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и Мађарска потписале споразум о граничној контроли

Пратите нас
У Суботици је данас потписан споразум између влада Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају, а потписивању су присуствовали министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто.
"Измене и допуне споразума ће у великој мери доприносити смањењу гужви на нашим граничним прелазима који постоје", рекао је Селаковић на конференцији за новинаре после састанка са Сијартом и потписивања споразума.
Он је објаснио да је потписивање споразума условљено и развојним пројектом који се одвија између Мађарске и Србије, а то је изградња брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.
"Подсећам да је 10. јуна потписан меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике, који подразумева складиштење 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској што ће Србији омогућити да у периоду од 1. октобра ове до 1. априла наредне, лакше пролази кроз енергетску кризу", додао је Селаковић.
Он је пренео да је са Сијаром разговарао и о даљем развоју економске сарадње, као и ангажовању на инфраструктурним пројектима регионалне сарадње.
Селаковић је истакао да су Србија и Мађарска у овој години озбиљно продубиле економску сарадњу која је у односу на прошлу која је била рекордна, достигла још виши ново.
"Наша економско-трговинска размена за пет месеци ове године већ је достигла ниво од 1,8 милијарди евра", рекао је Селаковић.
Сијарто је истакао да је пријатељство између две земље историјско и да се сваким даном пишу нова поглавља сарадње.
"У првој половини ове године удвостручили смо трговинску размену између две земље, за 117 одсто. Највећи подухват је модернизација пруге Београд - Будимпешта. Радови ће код нас почети 1. августа, што значи да ћемо морати да одредимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај, где ћемо моћи да обезбедимо међународни промет робе", рекао је Сијарто.
Он је навео да ће железнички робни промет пролазити кроз Реске, где ће се се обављати и гранична контрола у међународном железничком саобраћају, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала