- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски новинар: Запад годинама плаћа новинаре и политичаре

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Бугарски новинар Стефан Џендов сматра да недавна изјава портпарола владе Лене Бориславове о наводном финансирању бугарских медија и политичара из Русије представља покушај да се пажња јавности скрене са чињенице да експерте, медије и политичаре у тој земљи годинама финансира и Запад.
Бориславова је у изјави за радио „Дарик“ навела да бугарске специјалне службе још од фебруара имају податке о политичким и јавним посленицима чији је циљ стварање проруске атмосфере у друштву. Како тврди, они средства добијају из Русије и то око 2.000 евра месечно.
Џендов, међутим, сматра да таква изјава премешта фокус са оних политичара и новинара који имају већи простор за презентовање својих ставова и који намећу своју интерпретацију догађаја у Бугарској и свету. Он је позвао да се открију имена оних који добијају новац од Москве напомињући да до сада није било доказа за такве тврдње.

„А сада се враћамо на главно питање – оним огромним сумама које издвајају САД како би спонзорисале узак круг бугарских политичара, новинара и аналитичара који не излазе из највећих бугарских медија и намећу своја гледишта и интерпретацију догађаја која се у потпуности поклапа са америчким интересима. Још већи скандал је то што рекламирају и две владајуће партије – ‘Наставићемо промене’ и ‘Демократску Бугарску’. То је директно мешање у унутрашња питања Бугарске тако што плаћају локалним агентима стране државе. Подједнако је скандалозно као и финансирање пете колоне Путина у Бугарској. Једина суштинска разлика је у томе што за ово последње нема доказа док је ово прво документовано и доступно свима“, наводи новинар.

Као пример је навео Амерички фонд за Бугарску који је у последње две године финансирао многе медије, невладине организације и јавне личности који отворено промовишу пројекат „Наставићемо промене“ премијера Кирила Петкова и „Демократску Бугарску“.
Новинар је навео имена бројних организација и личности, напомињући да је распон средстава од 60.000 – 1.358.000 лева.
Највише новца добија Антикорупцијски фонд за пројекат „Повољна пословна клима“. Ради се о невладиној организацији која има водећу улогу у припреми извештаја ЕК о владавини права у Бугарској, као и извештаја Стејт департмента, тврди новинар.
„Многи медији, НГО и новинари добијају или су добијали новац у виду гранта и од других страних организација – америчких фондова, као и европских, као што је Норвешки финансијски механизам (Механизам Исланда, Лихтенштајна и Норвешке за европску солидарност)“, закључује Џендов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала