- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски социјалисти: Уочи зиме мораћемо поново да покуцамо на врата Гаспрому

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Софијско одељење Бугарске социјалистичке партије, коју предводи вицепремијерка те земље Корнелија Нинова, поново је критиковало одлуку премијера Кирила Петкова да из земље протера 70 сарадника Амбасаде Русије у Софији.
Чланови градског савета Бугарске социјалистичке партије су негодовали због тога што премијер није нашао за сходно да о томе прво разговара с коалиционим партнерима, односно са том партијом и странком „Демократска Бугарска“.
Чланови Софијског градског савета Бугарске социјалистичке партије су критиковали свог лидера Корнелију Нинову због сагласности да сарађује с владајућом странком „Наставићемо промене“ у формирању новог кабинета министара.
Партија, како је саопштено, није поставила својим актуелним коалиционим партнерима никакве услове за побољшање односа с Русијом, што је у супротности са расположењем ,чланова и симпатизера Бугарске социјалистичке партије.

„Без обзира на сукоб у Украјини, ниједна земља с јасном антируском позицијом попут САД и Велике Британије, па чак и Пољске, не би себи дозволила такве жестоке мере против Русије које воде замрзавању односа, или су на граници раскидања дипломатских односа. Оваква дејства Бугарске су национална издаја исконских интереса наше државе у историјском смислу“, саопштио је Софијски градски савет Бугарске социјалистичке партије.

Аутори саопштења сматрају да ће Бугарска, која је одбила да у рубљама плаћа руски гас и због тога остала без испорука тог енергента, уочи зиме поново морати да „покуца на врата Гаспрому“, док друге европске земље стрпљиво чекају и делују тако да гарантују себи испоруке гаса.
Софијско одељење инсистира на томе да руководство партије и њени посланици предузму мере како би се прекинуло јавно супротстављање Русији и званично изразе спремност за развој односа двеју земаља.

„Пошто је Бугарска земља у којој је највећи део грађана и даље позитивно настројен према Русији чак и сада, током војног сукоба у Украјини, она мора да има активну улогу у трагању путева који воде миру и безбедности, како у Црноморском реигону, тако и на заједничком европском простору“, наведено је у саопштењу.

Прошле седмице премијер Бугарске Кирил Петков је објавио да се протерује 70 представника Амбасаде Русије у Софији. Реч је о дипломатама и сарадницима техничких служби.
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Бугарска је игнорисала наш захтев, биће покренуто питање затварања амбасаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала