Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Прекинути везе Србије са Кремљом“: ЕУ наставља са притисцима на Србију

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије и ЕУ
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон током дебате о извештају о Србији пред Европским парламентом позвала је званични Београд да се јасно окрене ка ЕУ. Исто је учинио и известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, таксативно наводећи шта Београд треба да уради.
Крамонова је такође ”подсетила” председника Србије Александра Вучића на ”неопходност усклађивања” са европским заједничким позицијама, пренси Танјуг.
”Верујем да је руска агресија одлучујући моменат у нашој историји и да ЕУ очекује од нове владе пуно усклађивање у области спољне политике укључујући и увођење санкција. Морамо да искористимо овај моменат како бисмо прекинули везе Србије са Кремљом и како би се Србија јасно окренула ка ЕУ”, поручила је Крамон.
И известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да је ЕП посвећен приступању у Србије ЕУ, као и да је то јасан и непромењен став.
Додаје такође да Парламент инсистира на томе да се кредибилна перспектива проширења заснива на политичкој вољи, одрживим напорима и неповратим реформама у свим областима, посебно у владавини права и посвећености европским стандардима и вредностима.

„Укупна брзина напретка Србије ка ЕУ зависти од владавине права, пуног усклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући санкције против Русије, као и од нормализације односа са Русијом. Ово нису новости за наше партнере у Србији”, поручио је Билчик.

Говорећи пред Европским парламентом, који би сутра требало да усвоји извештај о Србији, Билчик је поручио да се пред Србијом налазе изазови који су „били присутни и на почетку приступних преговора”, а који се тичу борбе против органозованог криминала, побољшања изборних услова и медијског окружења, те напретака на путу Србије евроинтеграција.
Билчик је поздравио објављивање званичних резултата избора у Србији, али и указао на то да се у ситуацији великих геополитичких преокрета, социјалноекономских проблема у Европи и сукоба у Украјини, Србија налази без владе и да је изгубљено значајно време за доношење стратешких одлука.

„ЕУ приступање је стратешки приоритет Србије. Морамо да видимо де се тако и третира од стрене политичцке елите у Србији. Време је за Србију да крене ка ЕУ, а не устрану”, поручио је Билчик.

Известилац ЕП за Србију је похвалио напредак земље у процесу усвајања уставних амандама, као и корак напред учињен на априлиским изборима који ће водити ка националном парламенту са више плурализма.
„Постоји јасан пут за напредак Србије на ЕУ путу. Лопта је сада у рукама новог руководства и нове владе”, закључио је Билчик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала