- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапан проширио антируске санкције, тражи објашњење за „Сахалин 2“

© Wikipedia / Petty Officer 2nd Class Markus Castaneda/Public domainЈапанска застава излазећег сунца
Јапанска застава излазећег сунца - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Јапан је усвојио нови пакет антируских санкција, које предвиђају и забрану увоза руског злата. На списку се нашло 90 компанија, као и 57 физичких лица. Комплетан списак ограничења објављен је на сајту Министарства финансија земље.
У коментарима који се односе на члан о злату наводи се да ће детаљи те одлуке, као и рокови ступања на снагу забране „бити одређени накнадно“.
Јапанским компанијама је такође забрањено пружање ревизорских, књиговодствених и консалтинг услуга руским компанијама. Како се додаје, забрана ступа на снагу од 5. септембра.

На санкционом списку 90 компанија

Нови санкциони списак укључује 57 физичких лица из Русије, међу њима вицепремијера Дмитрија Григоренка, рођаке већинског власника „Северстаља“ Алексеја Мордашова, виолончелисту Сергеја Ролдугина и његову супругу, као и шефа војно-цивилне администрације Херсонске области Владимира Саљда и његовог заменика Кирила Стремоусова.
Од компанија, на списку су се нашле АД „Концерн ВКО“ „Алмаз-Антеј“, Фонд за стратешку културу, као и бројни информативни портали, укључујући „Саут Фронт“ и „Инфорос“.
Под санкцијама се нашао и Руски федерални нуклеарни центар – Сверуски научно-истраживачки институт експерименталне физике и други.
Санкције предвиђају замрзавање актива у Јапану, као и забрану обављања финансијских операција са наведеним лицима и организацијама.
На списку је укупно 65 руских и 25 белоруских компанија.
Стоп листом обухваћене су и унутрашње снаге Министарства унутрашњих послова Белорусије, Државни војно-индустријски комитет и Комитет државне безбедности републике.
Почетком јуна, због догађаја у Украјини, Јапан је проширио списак антируских ограничења, укључивши у њих „Россељхозбанк“ и „Московску кредитну банку“.
Јапанске власти увеле су рестрикције против 398 физичких лица и 28 организација из Русије.

Јапан тражи објашњење за „Сахалин 2“

Истовремено, шеф јапанске дипломатије Јошимаса Хајаши изјавио је да је влада у Токију затражила од Русије преко дипломатских канала објашњење поводом указа руског лидера Владимира Путина о пројекту „Сахалин 2“.

„Што се тиче пројекта ‘Сахалин 2’, он је важан за обезбеђење стабилних испорука енергената за нашу земљу. Указ руског лидера не значи да ће испоруке енергената са Сахалина бити одмах прекинуте. Ипак, тренутно је у току детаљна анализа информација о томе како ће у оквиру тог указа бити поштована права јапанских компанија, као и какав ће утицај то имати на испоруке ТНГ Јапану“, рекао је министар.

Због тога је, како је навео, Токио затражио од Москве појашњење о роковима и другим детаљима.
Раније је Радио Спутњик објавио да Јапан намерава да захтева испуњење споразума у оквиру пројекта „Сахалин 2“.

„Сахалин 2“

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.
Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.
У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.
Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.
У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.
Председник Русије Владимир Путин испред танкера-ледоломца Сахалин током посете бродоградилишту Звезда на руском Далеком истоку. - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
РУСИЈА
Три сценарија за Јапан: Путинов указ ставио Токио пред тешку дилему
Танкер са руским гасом - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
РУСИЈА
Реакција Јапана на Путинов указ о пројекту „Сахалин 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала