- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији у Венецуели оптужују Пацолија за прање новца, а он каже: Пси лају, каравани пролазе

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIБеџет Пацоли
Беџет Пацоли - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Косовског бизнисмена и бившег министра Беџета Пацолија медији у Венецуели оптужују да је умешан у коруптивне афере са утицајним политичарима. Пацоли се доводи и у везу са организованим криминалом, преноси „Косово онлајн“ писање приштинске штампе.
Према писању „Газете Шћиптаре“ Пацоли је оптужен да је био сарадник бизнисмена Енрикеа Раиса у компанији „Алба петролеос“, која је салвадорски конзорцијум створен новцем венецуеланске државне нафтне компаније ПДВСА за време председника Уга Чавеса.
Тужилаштво Салвадора је 2019. године отворило истрагу против „Албе Петролеоса“ због сумње да су опрали око милијарду долара.
У извештају објављеном у венецуеланским медијима, Пацоли је оптужен да је умешан у корупцијски скандал, позивајући се на неправилности које је објавио „Пројекат извештавања о организованом криминалу и корупцији“ приликом додељивања награде за изградњу аеродрома у Валони у Албанији.
У извештају венецуеланских медија говори се и о рафинерији нафте на Косову, где је повезан Пацоли, али таквих рафинерија нафте у јужној српској покрајини нема.
Како наводе венецуелански медији, мрежа компанија повезаних са Пацолијем и Раисом, од Европе до Салвадора, обухвата компаније које су вршиле трансакције и „могуће прање милиона долара из венецуеланске државне нафте“.
Такође, послови између Раиса и Пацолија укључивали су наводно и посао са чврстим отпадом у Салвадору почетком прошле деценије, који је Салвадорац успоставио у сарадњи са Хозеом Луисом Мерином, званичником тада владајуће левичарске партије ФМЛН.
Мерино, познат у салвадорској политици као „Команданте Рамиро“, такође је под истрагом у Сједињеним Државама због прања новца и његове могуће везе са трговином оружјем Револуционарним снагама Колумбије (ФАРЦ), пренео је Б92.

Пацоли: Пси лају, каравани пролазе

Пацоли негира оптужбе и каже да „пси лају, а каравани пролазе још снажније“.
Он је на Фејсбуку написао да му изгледа као филм када чита чланке које су спонзорисали људи које плаћа „не зна се ко“.
Пацоли је даље рекао да се борио против Мадуровог режима када је био министар спољних послова.
„Да, осећам се као да сам у филму и читам чланке које спонзоришу људи које плаћа 'нико не зна ко'. Интересантно је како су 'новине' откриле да сам радио као директор фирме, негде у Латинској Америци (напустио сам Мабетекс у Лугану и отишао у Салвадор да радим за плату). Продао сам или купио нафту за највећу рафинерију на свету која се налази у планинама Марец на Косову. Борио сам се против Мадуровог режима док сам био министар спољних послова. Иначе пси лају, а каравани иду даље још јаче“, написао је Пацоли на Фејсбуку, пренео је „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала