- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Папа Фрања би могао да посети Кијев, али прво мора у Москву

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања у интервјуу за агенцију Ројтерс демантовао је гласине о могућој скорој оставци и јасно дао до знања да и даље има у плану посету Русији и Украјини, пише „Независима газета“.
Како се наводи, папа Фрања је сигуран да посета Москви и Кијеву, која треба да буде политичка, а не духовна, може некако допринети решавању сукоба између две земље. Међутим, папа је ипак првенство током посете дао Москви.

„Можда ћу успети да одем у Украјину након што се вратим из Канаде. Али прво што треба да урадим јесте да одем у Русију како би покушао некако да помогнем. Али желео бих да посетим обе престонице“, рекао је папа Фрања.

Такође се наводи да је поглавар Римокатоличке цркве у интервјуу признао да, уколико му је пре неколико месеци стављено до знања да је време за путовање у руску престоницу „неодговарајуће“, сада је „нешто могло да се промени“. Међутим, није прецизирао шта се тачно променило.
Папа Фрања је такође демантовао гласине о својој наводној оставци. Наиме, како се наводи, стручњаци у последње време предвиђали папи оставку која је наводно требало да се догоди малтене у августу након састанка поглавара Римокатичке цркве са кардиналима и посете базилици у Л'Аквили где је сахрањен папа Целестин V, први римски бискуп који је поднео оставку давне 1294. године.
Раније је поглавар Римокатоличке цркве Фрања изјавио да је спреман да отпутује у Москву како би се састао са руским председником Владимиром Путином и како би помогао у решавању ситуације у Украјини, али да није добио одговор.
Папа је такође прокоментарисао наводе да му је пре годину дана приликом планиране операције црева наводно откривен тумор, истакавши да су то „дворске сплетке“. Како је признао, тренутно му физичке потешкоће ствара само колено које га спречава да у потпуности учествује у мисама. Последњих месеци папа се у јавности појављивао у инвалидским колицима и био је приморан да откаже пут у Африку. Међутим, како се наводи, пред новинаре Ројтерса изашао је ослањајући се на штап.
Аутор чланка наводи да је операција колена мало вероватна јер, како је папа признао, „прошлогодишња општа анестезија је имала негативне нежељене ефекте“.
„Добро сам, полако ми постаје боље. Још сам жив“, рекао је он.
Папа Фрања током молитве у Ватикану - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
РУСИЈА
Папа Фрања: Спреман сам да отпутујем у Москву и да се састанем са Путином, али нисмо добили одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала