- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Циљеви војне операције биће остварени без обзира на то што Запад војно помаже Кијев

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Циљеви специјалне операције руске војске у Украјини биће остварени, без обзира на војну помоћ Запада и САД Украјини и повећање испорука убојитог оружја, изјавио је секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев.
Према његовим речима, циљ операције је да се становништво Донбаса заштити од геноцида који врши украјински неонацистички режим, демилитаризација и денацификација територије Украјине. Такође, циљ је да се истински издејствује неутрални статус Украјине који је предвиђен украјинским Уставом.
„Без обзира на то што САД и Запад пружају војну помоћ Украјини, повећавајући испоруке убојитог оружја, наведени циљеви биће остварени“, рекао је Патрушев на седници о безбедности у Далекоисточном федералном округу која је одржана у Хабаровску.
Он је додао да је Русија била принуђена да донесе одлуку о специјалној војној операцији јер су ширење неонацизма, функционисање биолабораторија као дела биолошког програма Америке на територији Украјине, планови власти у Кијеву за производњу нуклеарног оружја и намера о приступању НАТО представљали суштинску опасност по безбедност не само Русије, него и целог света.
Патрушев је додао да одлука НАТО да прогласи Русију за непријатеља води ка ескалацији напетости и дестабилизацији у Европи и у супротности је са Оснивачким актом Русија-НАТО који је и даље на снази.

„Сједињене Државе и њихови савезници прогласили су Русију, која брани своје националне интересе и суверенитет, за непријатеља, што је озваничено и документима усвојеним на самиту НАТО у Мадриду“, рекао је он и подсетио да су и Америка и њени сателити одбили да воде са Москвом конструктиван дијалог у области стратешке стабилности и игнорисали захтеве Москве по питању гаранција безбедности.

„Војна инфраструктура НАТО приближава се нашим границама, активно се нагомилавају војне снаге и средства на источном крилу. Донета је одлука о пријему Финске и Шведске у НАТО. Створен је нови војни блок - АУКУС“, констатовао је он.
Патрушев је нагласио и да Америка, како би остварила доминацију и задржала војно-политичко и економско преимућство стечено крајем прошлог века ради на томе да ослаби и притиска Русију.

Реваншистичко понашање Јапана

Патрушев је указао и на то да је Јапан активирао своје реваншистичке намере по питању Курилских острва.
„Ситуација у пограничној области Далекоистичног округа развија се у условима у којима Америка и њени савезници јачају војно присуство у Арктичком и Азијско-Пацифичком региону и активирају се реваншистичке намере Јапана према Курилским острвима стварањем нових војних блокова“, истакао је он.

Смањити инострано учешће у домаћим енергетским пројектима

Патрушев је изнео и став да треба ограничити инострано учешће у домаћим енергетским пројектима, да би се заштитили национални интереси и осигурала енергетска безбедност Русије.
Прве такве одлуке, указао је он, већ је донео руски председник Владимир Путин, мислећи на указ о специјалним економским мерама у енергетској области а у вези са непријатељским акцијама неких држава и међународних организација.
Председник Русије Владимир Путин испред танкера-ледоломца Сахалин током посете бродоградилишту Звезда на руском Далеком истоку. - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2022
РУСИЈА
Три сценарија за Јапан: Путинов указ ставио Токио пред тешку дилему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала