- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Позитивне и негативне муње: Шта је електрично пражњење и какав утицај има на здравље људи

© pixabayМуње
Муње - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Када долази до електричних пражњена, а када се јављају електронске муње?
Са становишта хелиоцентричног приступа, Земља као планета нема никакво наелектрисање, односно њено наелектрисање је нултог потенцијала. Нулти потенцијал Земље захтева потпуно другачије разматрање услова када су у питању електрична пражњења у атмосфери.
То је једини потенцијал који омогућава појаву позитивних и негативних електричних пражњења (позитивне и негативне муње). Знамо да у атмосфери постоје електронски и протонски слојеви. Међутим, при разматрању електричних пражњења потребно је увести још један електронски слој, који ћемо назвати привремени, а јавља се као последица удара честица Сунчевог ветра, за време олуја, у доње слојеве атмосфере.
Електрична пражњења се тако могу јавити између слојева различитог наелектрисања. Електрична пражњења између привременог електронског слоја и површине Земље су електронске муње и оне су негативно поларизоване.
Код великих протонских енергија, није редак случај да се електрична пражњења јаве између протонског слоја и површине Земље и тада су муње позитивно поларизоване. Ово се дешава када привремени електронски слој није компактан.

Фактор ризика по здравље људи

Електромагнетно загађење средине за време олујних метеоролошких услова - јонизација ваздуха постаје фактор ризика по здравље људи који се налазе у непосредној околини громобрана.
Да би се заштитило здравље људи неопходно је код сваког громобрана извршити заштиту од јонизујућег зрачења, постављањем гвоздене решетке-мреже око објекта који се штити, пише heliometeosinfo.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала