- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска авијација уништила положаје плаћеника у Николајевској области; Оборен и Су-25

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаУдарни хеликоптер Ка-52 Ваздушно-космичких снага Русије гађа положај украјинских снага током специјалне војне операције
Ударни хеликоптер Ка-52 Ваздушно-космичких снага Русије гађа положај украјинских снага током специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су три командна места Оружаних снага Украјине, два складишта муниције и ракетно-артиљеријског наоружања у у Николајевској области и Доњецкој Народној Републици, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Портпарол је додао да су уништене и једна радарска станица противваздушног ракетног система С-300 у Николајевској области, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 63 округа.
У Херсонској области је у ваздушном боју оборен украјински ловац Су-25.
У Харкову је високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије уништено до 150 украјинских војника и 12 јединица војне технике 93. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.
Осим тога, током претходног дана уништена су два командна места у ДНР, четири складишта муниције и ракетно-артиљеријског наоружања у Харковској области, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 18 области, укључујући и привремени положај страних плаћеника у Николајевској области.
У оквиру противбатеријске борбе у рејону насеља Горловка Доњецке Народне Републике погођена су четири украјинска артиљеријска вода вишецевних бацача ракета „Ураган“ и „Град“, као и један артиљеријски вод хаубица „Гијацинт Б“ у Херсонскској области.
Конашенков је истакао да су руски ПВО системи оборили три украјинске беспилотне летелице у Херсонскској области, Харковској области и Луганској Народној Републици, три тактичке ракете „Точка У“ у Херсонској области и ЛНР, као и осам ракета испаљених из вишецевних бацача ракета у Харковској области.
Од почетка специјалне војне операције укупно је уништено: 231 авион, 134 хеликоптера, 1.451 беспилотна летелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.910 тенкова и других оклопних борбених возила, 716 вишецевних борбених возила, 3.092 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 4.016 јединица специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Пилот руског војног авиона прати амерички разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РУСИЈА
УЖИВО Руска војска је спремна да отвори два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала