- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Путниковић: Добро је што Србија прави залихе сирове нафте и деривата

© Flickr / Sergio RussoНафта
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Геополитичка ситуација у Европи утиче на повећање цене горива, али да је добро што се у Србији праве залихе сирове нафте и деривата захваљујући чему нећемо осетити велике проблеме, каже уредница "Енергије Балкана" Јелица Путниковић.
Додаје да се цена горива на тржишту одређује према цени сирове нафте и да је на поскупљење горива утицало то што је Европа одустала од увоза руске нафте.
На питање шта ће бити са ценом горива до краја године, Путниковић наводи за Танјуг да је неизвесно прогнозирати, јер све зависи од ситуације у Украјини.
"Нафте на тржишту има мало мање, али не зато што је Русија престала да испоручује неке количине, већ је повећана потражња, тако да ће до Нове године доћи до још веће прерасподеле тога ко ће куповати руску нафту", казала је Путниковић.
Истакла је да не очекује да ће доћи до поскупљења нафте више од 300 долара по барелу, како се предвиђа ако Русија смањи испоруке, јер се Русији не исплати да смањи производњу нафте.
Путниковић објашњава да на повећање цена горива утиче и повећана потрошња у туристичкој сезони, али и жетва због које се троше веће количине дизела.
"На јесен ћемо имати жетву кукуруза и неких других култура, неће доћи до великог смањења потрошње деривата и цена ће зависити заправо од цене на европском и светском тржишту", казала је Путниковић. Коментаришући могућност да Србија од новембра можда неће моћи да увози нафту из Русије преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ) Путниковић каже да досадашњи пакети мера Европске уније против Русије не спречавају да се за Србију транспортује нафта кроз хрватски нафтовод.
"Јанаф као јадрански нафтовод неће од новембра транспортовати руску нафтру, али то не погађа нафтну индустрију Србије", казала је Путниковић.
Додала је да је добро што се праве залихе сирове нафте и деривата у Србији и оценила да нећемо имати већих проблема.
Коментаришући ситуацију са енергентима у Србији, Путниковић каже да ће бити довољно струје и гаса, јер се пуне гасна складишта у Банатском двору и закупљена складишта у Мађарској.
Додала је да не би требало да имамо проблема са енергентима, чак и да дође до потешкоћа у транзиту преко Бугарске, јер ћемо имати довољне количине за грејање.
"Добро је што су Бугари најавили да неће спречавати транзит гаса из Турске према Србији и Мађарској, тако да не би требало да имамо проблема", рекла је Путниковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала