- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО: Почео процес ратификације чланства Шведске и Финске

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је почео процес ратификације приступања Шведске и Финске Алијанси.
Процес почиње потписивањем протокола у седишту Алијансе којем присуствују шефови дипломатија Шведске и Финске Ан Линде и Пека Хависто.

„Данас ћемо званично потписати протоколе о приступању чиме почиње процес ратификације“, рекао је Столтенберг и додао да врата тог војног савеза остају отворена за европске земље које су спремне да допринесу осигуравању заједничке безбедности.

Потписани протоколи биће упућени на ратификацију свим земљама-чланицама.
Ратификација би могла да траје неколико месеци.
Подсетимо, Финска и Шведска су због догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а захтев за улазак у Алијансу.
Након што је Турска саопштила да је повукла своје примедбе да Шведска и Финска буду део НАТО-а, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је у току самита Северноатлантског савеза у Мадриду објавио да су његови лидери одлучили да позову ове земље у Алијансу.
Турска је блокирала почетак процеса разматрања ових пријава. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО, јер не може да верује њиховим уверавањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана која је забрањена у Турској.
На самиту НАТО у Мадриду прихваћени су услови Турске, односно Анкара је добила гаранције о екстрадицији 73 члана Радничке партије Курдистана.
Ердоган је, ипак, упозорио да ако Шведска и Финска не буду поштовале договор турски парламент неће разматрати ратификацију њиховог чланства.
Финска војска - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Тешко да се финске власти нешто питају у распоређивању војне инфраструктуре НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала